Centrum města v neděli ovládne slavnost Zažít Blansko jinak

10. září 2022, kultura, přečteno: 1489×

Na posezení s občerstvením, sportoviště nebo venkovní galerii se už zítra, v neděli 11. září, promění centrum Blanska. Město ožije třetím ročníkem sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak. Z ulic a náměstí díky tomu v čase od 10:00 do 17:00 hodin zmizí automobilová doprava a silnice se dočasně promění na pěší zónu. Návštěvníkům se představí místní umělci, řemeslníci, neziskové organizace a spolky ale i podnikatelé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Hlavní pódium bude podobně jako loni, kdy akci navštívilo několik tisíc lidí, umístěno na Wanklově náměstí. Celodenní program ale nabídnou také náměstí Republiky a Svobody, nudit se lidé nebudou ani na Poduklí, na Rožmitálově ulici nebo na zámku a v jeho okolí.

„Zažít Blansko jinak je pouliční sousedská slavnost, kterou si vytvoří sami obyvatelé Blanska a blízkého okolí. Zapojit se může kdokoli – jednotlivec, parta přátel, organizace, spolek, firma či zájmová skupina. Lidé si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet spoustu věcí, ochutnat nabídku místních gastro podniků, zjistit, kdo jsou jeho sousedé,“ připomněl Jan Mach, dramaturg Kulturního střediska města Blanska, které zajišťuje technické vybavení a podporu celé akce.

K návštěvě bude lákat také budova radnice na náměstí Svobody, která bude otevřená od 10:00 do 17:00 hodin. Zájemce čekají komentované prohlídky se znalcem blanenské historie Pavlem Svobodou. Začátky jsou naplánované na 10:00, 12:00, 14:00 a 16:00 hodin před budovou radnice.

Součástí prohlídky budou běžně nepřístupné prostory včetně radničního balkonku, tajného průchodu či půdních prostor, kde je instalovaná výstava ilustrací kulis k pohádce Naše princezna ze mlejna, které žáků ZUŠ Blansko. V atriu radnice bude k vidění výstava největších investičních akcí města. Návštěvou radnice se lidé budou moci zapojit také do razítkovací soutěže v rámci Dnů evropského dědictví, 

„V rámci Dnů evropského dědictví bude zdarma k vidění kromě radnice také blanenský zámek, kostel svatého Martina a dřevěný kostelík. Lidé, kteří je v neděli během jednoho dne všechny navštíví a do hrací karty získají razítka, od nás dostanou od nás odměnu. Speciálně kvůli slavnosti Zažít Blansko jinak jsme v informační kanceláři Blanka pro děti i dospělé připravili také novou  šifrovací hru Poznej Blansko a Moravský kras. Stačí, aby se stavili za námi na náš stánek před informační kanceláří na Rožmitálově ulici a vydali se v centru města za šiframi a poznáváním pověstí z Moravského krasu,“ láká vedoucí informační kanceláře Jana Vintrová.

Právě sousedská slavnost se v neděli stane také dějištěm křtu nové publikace z edice ZDíK Stoletý příběh Blanenského skautingu. Celobarevnou publikaci mapující stoletou historii blanenského skautingu město vydává ve spolupráci s místními skauty. Křest je naplánovaný na 13:00 hodin u Lípy svobody v parku před radnicí. V případě nepříznivého počasí se akci přesune do blanenské knihovny.  

Stánků a dalších míst k navštívení bude v neděli v centru Blanska více než sedm desítek. Podrobný program akce, která se bude konat za jakéhokoliv počasí, včetně plánku rozmístění jednotlivých stánků najdete na webu: www.zazitblanskojinak.cz

moj, pak

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení