Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky zahájilo blanenský advent

25. listopadu 2022, kultura, přečteno: 2268×

V centru Blanska se v pátek rozzářil vánoční strom. Letošní symbol Vánoc město získalo ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny. Zhruba dvanáctimetrový smrk rostl v lokalitě Tipeček v Jedovnicích. Vánoční strom se na náměstí Republiky slavnostně rozsvítil krátce po 17. hodině. Tradiční zahájení blanenského adventu si nenechaly ujít stovky lidí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Program na náměstí Republiky začal již dopoledne. Lidé mohli přijít na vánoční jarmark a poslechnout si hudební vystoupení. Na pódiu vystoupili žáci pěveckého oddělení ze základní umělecké školy, blanenský chrámový sbor Martini Band a Taneční orchestr ZUŠ Blansko. Poprvé se otevřel také Bar U Stromku. Před samotným slavnostním rozsvícením vánočního stromu se náměstí zcela zaplnilo lidmi.

Na náměstí Republiky se v pátek rozsvítil vánoční strom, FOTO: Michal Záboj

„Jsme velice rádi, že jste přišli v tak hojném počtu rozsvítit vánoční strom. Je pravda, že letos by ten strom asi nevyhrál soutěž o nejlepší strom, ale myslím si, že o to nejde. Jde hlavně o atmosféru a já jsem přesvědčen, že po jeho rozsvícení společně s výzdobou v našem městě se navodí ta správná předvánoční a vánoční atmosféra. Přeji vám krásný advent, krásné Vánoce, abyste tyto časy prožili v dobré náladě s přáteli, s dětmi, s dobrými lidmi, a abyste si tu dobrou předvánoční a vánoční atmosféru přenesli i do všedních dnů a do nového roku,“ popřál starosta Jiří Crha.

FOTOGALERIE
Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky zahájilo blanenský advent

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  29

„Advent je doba přípravy na příchod Krista. Symbolem adventu je světlo, světlo, které si rozsvěcujeme na adventních věncích, a světlo také symbolizuje strom, který bude rozsvícen. Světlo je tak něco, co nás má provázet životem, má nám ukazovat cestu. Jde o to, abychom si zvolili správnou cestu a správné světlo, abychom se nevydali za nějakou bludičkou, která nás dovede někam, kam bychom nikdy neměli dojít. K tomu, aby to tak bylo, vám všem přeji pěkný advent a ještě krásnější Vánoce,“ vzkázal jáhen blanenské farnosti Oldřich Němec.

Po rozsvícení vánočního stromu děti od města dostaly jako tradičně dárek. Starosta a místostarostové jim rozdali čokoládové adventní kalendáře.

Na kulturní program nejen na náměstí Republiky se mohou lidé těšit po celý advent. Hned první adventní sobota 26. listopadu nabídne od 14:00 hodin divadelní představení pro děti na blanenském zámku. Živo bude také u vánočního stromu.

„Adventní dílničky pro děti budou doplňovat tentokrát Vocal group se svátečním pásmem hudby a slova v 15:00 hodin a Aritmic Band ze ZUŠ Kuřim pod vedením blanenského muzikanta Pepina Koláře v 16:00 hodin. Obdobně jako v předchozím roce každou sobotu zažehne v 17:00 hodin jedna blanenská osobnost svíci na adventním věnci. První svíci zažehne a sváteční slovo pronese Martin Kopecký, farář Československé církve husitské,“ přiblížil Aleš Kučera z pořádajícího blanenského kulturního střediska.

Program celého adventu ve městě zájemci najdou v Blanenském adventním kalendáři na webu: https://www.kulturablansko.cz/advent.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení