Vánoční strom se na náměstí Republiky rozsvítí v pátek 25. listopadu

21. listopadu 2022, kultura, přečteno: 3711×

Na náměstí Republiky od pondělí stojí vánoční strom. Dvanáctimetrový smrk ztepilý, který pochází z lokality Típeček poblíž Jedovnic, město získalo od Školního lesního podniku Křtiny. Jeden ze symbolů Vánoc se v centru Blanska slavnostně rozzáří v pátek 25. listopadu. Nejen každou z následujících sobot se pak na náměstí Republiky obyvatelé i návštěvníci města mohou těšit na adventní program.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Vánoce a celý advent jsou obdobím klidu a usebrání, proto jsme je pojali tradičně. Myslíme si totiž, že je potřeba je pojímat tradičně.  Hlavní kulturní program na náměstí Republiky, tentokrát bez covidových omezení, nabídnou adventní soboty, tradiční je také adventní kulturní kalendář, který na každý den adventu nabízí minimálně jednu akci. Jsme rádi a vděčni za spolupráci s mnoha blanenskými kulturními a společenskými organizacemi. Velkou část programu ovšem zajištuje přímo kulturní středisko, přestože letos je situace s financemi na konci roku obzvlášť napjatá,“ uvedl ředitel blanenského kulturní střediska Vít Šujan.

Ve čtvrtek 24. listopadu vánoční strom na náměstí doplní vyřezávaný dřevěný betlém a adventní věnec uvitý dobrovolnicemi z blanenské farnosti nebo třeba tradiční schránka na dopisy Ježíškovi. Ve stejný den se na náměstí také objeví stánky Baru U Stromku, které od pátku až do 30. prosince denně nabídnou teplé nápoje i drobné občerstvení.

„Nápoje budeme nalévat do vratných kelímků s označením blanenského adventu. Z každého svařáčku, moštu nebo punče, který si u nás lidé dají, darujeme stejně jako v předchozích letech dvě koruny na Psí útulek města Blanska,“ podotkl provozovatel baru Tomáš Fiala.

Samotné rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v pátek 25. listopadu. Program na náměstí Republiky zahájí v 10:00 hodin vánoční trhy, od 13:00 hodin pak na pódiu zazpívají žáci ZUŠ Blansko a zahraje Taneční orchestr ZUŠ Blansko. Nebude chybět ani pásmo písniček a soutěží pro děti Z pohádky do pohádky, aneb advent je tu! Vánoční strom pak v 17:00 hodin rozsvítí  zástupci vedení města,  nejmenší se mohou těšit na sladkou odměnu.

FOTOGALERIE
Vánoční strom se na náměstí Republiky rozsvítí v pátek 25. listopadu

Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj


                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj
                                    . . . a další . . . 
                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Na náměstí Republiky stojí vánoční strom. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  11

„Spolu s vánočním stromem rozsvítíme i adventní výzdobu v centru města. Atmosféru blížících se svátků pomohou navodit vánoční světýlka na stromech na náměstí Republiky a na Wanklově náměstí i svítící vločky na sloupech veřejného osvětlení. Věřím, že si obyvatelé i návštěvníci Blanska letošní advent užijí a z nabídky kulturního programu si vyberou,“ upřesnil starosta Jiří Crha.

Předvánoční čas v centru Blanska zpestří také adventní soboty, které vždy od 14:00 hodin zahájí divadelní představení na blanenském zámku, na které naváže od 15:00 do 17:00 hodin zábava pro děti, mládež i dospělé na náměstí Republiky. První adventní sobota 26. listopadu tam ve vyhřívaném stanu nabídne adventní dílničky pro děti, které doplní Vocal group se svátečním pásmem hudby a slova a Aritmic Band ze ZUŠ Kuřim pod vedením blanenského muzikanta Pepina Koláře.

„Obdobně jako v předchozím roce zažehne každou sobotu v 17:00 hodin blanenská osobnost jednu svíci na adventním věnci. U první sváteční slovo pronese Martin Kopecký, farář Československé církve husitské,“ uvedl Aleš Kučera z kulturního střediska s tím, že program celého blanenského adventu zájemci najdou v Blanenském adventním kalendáři na webu https://www.kulturablansko.cz/advent.

„Na náměstí Republiky se v průběhu adventu objeví také bezbariérová zvonička, v níž si zájemci budou moci zazvonit pro splnění přání nebo jen pro štěstí, nabídku pro děti doplní i dětský kolotoč. Na Andělskou sobotu pak 4. prosince naváže Čertovská neděle,“ uvedla místostarostka Lenka Dražilová.

„Děti i dospělí uvidí živý příběh na téma souboje dobra a zlem, ve kterém nebude chybět moudrý Mikuláš, přísný Lucifer, žertovní čerti a hodní andělé. Všichni se mohou také těšit na světelné a pyrotechnické efekty nebo třeba na váhu pro hříšníky,“ přiblížil Jan Kovář ze spolku LÍPA 2015, který program předvede.

Letošní advent v Blansku nabídne také oblíbené Radniční punčování. „Rád bych jménem celého vedení pozval obyvatele Blanska na setkání u vánočního punče ve středu 21. prosince od 16:00 hodin na náměstí Republiky. Nejen vánoční skladby k tomu bude hrát dechová hudba Bivojanka,“ dodal starosta Jiří Crha.

Každý adventní víkend zve na divadelní představení pro děti Muzeum Blanenska. V sobotu 26. listopadu ve 14:00 hodin se na zámku představí Maňáskové divadlo Šternberk s trojicí klasických pohádek Hrnečku vař, O Smolíčkovi a O zlaté rybce. Další soboty se děti i dospělí mohou těšit na představení Divadla plyšového medvídka z Prostějova, Soukromého divadla Zdeňka Ševčíka z Brna a Divadýlka Mrak. „Adventní představení na zámku se konají díky finanční podpoře města Blanska. Vstupné proto nevybíráme,“ podotkla ředitelka muzea Pavlína Komínková.

Muzeum připravuje na 10. prosince 2022 od 10:00 do 17:00 hodin také Vánočního jarmark na nádvoří zámku s ukázkami řemesel i možností nakoupit vánoční dárky od regionálních výrobců. Na nádvoří blanenského zámku bude možné věšet vzkazy na strom přání, příchozí si budou moci zazvonit na zámecký zvonec.

Adventní program se bude odehrávat také na jiných místech v Blansku. Letos poprvé budou děti i dospělí moci hledat a otevírat Blanenská adventní okénka. „Začínáme 1. prosince. V podstatě jde o to, že každý adventní den, se vánočně nazdobí jedno okno v Blansku a hlavně děti je hledají pomocí indicií, které včas zveřejníme na webu a Facebooku. Když okénko najdou, dostanou malou odměnu,“ popsala Kristýna Maléřová.

Program přichystala také blanenská farnost. Po každé nedělní mši svaté si zájemci mohou nechat požehnat adventní věnce. V sobotu 26. listopadu od 18:00 hodin se v Katolickém domě uskuteční koncert skupiny Veka (Vesmírná kapela).

„Na nedělní podvečer 27. listopadu v 18:00 hodin je připravena duchovní obnova Magnificat s Michaelou Zych. Je to čas ztišení, naslouchání Božímu slovu a společné modlitby. Stejně jako v minulém roce se u kostela objeví také adventní věnec, u kterého bude probíhat po celou adventní dobu modlitba za farnost a město. Do modlitební štafety a zapalování svíčky u věnce se každý den adventu postupně zapojí lidé a celé rodiny z farnosti sv. Martina v Blansku,“ uvedla pastorační asistentka Vendula Zachovalová z blanenské farnosti.

Program v předvánočním čase nabídne také dřevěný kostelík. Návštěvníkům nabídne sedm adventních koncertů. Na prvním v neděli 27. listopadu od 17:30 hodin vystoupí skupina Gavaband, Honza Gavanda a spol..

Kompletní nabídku Blanenského adventního kalendáře najdete na webu Kultury Blansko a v kalendáři akcí na webu města.

moj, pak

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení