Hráči Olympie Blansko se v sezóně 2022 dostali do reprezentačních výběrů

2. listopadu 2022, sport, přečteno: 1090×

Baseballový a softballový klub Olympia Blansko každoročně sklízí významné týmové úspěchy v celorepublikovém měřítku, a to v průřezu většinou věkových kategorií baseballového a softballového oddílu. Letošní sezóna se však nesla především ve znamení individuálních úspěchů a bohatého zastoupení blanenských hráčů a hráček ve výběrových týmech na prestižních zahraničních turnajích. Blanenští hráči tak tento rok zanechali svůj otisk ve Španělsku, Německu, Rakousku, Holandsku, Itálii, na Tchaj-wanu a v USA.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nejvýznamnější úspěch zaznamenali žáci z kategorie U13. Do žákovského národního týmu se dostali hned dva blanenští baseballisté Martin Fajmon a Lukáš Hanák. Do širšího kádru žákovské repre se probojoval také David Sitar. Trojice blanenských hochů se v únoru zúčastnila přípravného turnaje ve španělské Barceloně. Fajmon s Hanákem se dále zúčastnili ME ve Vídni, odkud český tým přivezl stříbrné medaile, a MS na Tchaj-wanu, kde skončila česká reprezentace na 9. místě. Na MS ukázal své pálkařské kvality Martin Fajmon.

Hráči Olympie Blansko se dostali do reprezentačních výběrů. FOTO: Milan Vondra

Stejná trojice pak byla nominována do výběrového týmu prestižní americké soutěže Little League. Potom, co v týmu Jižní Moravy vyhráli kluci národní finále, měli tu čest reprezentovat Česko na mezinárodním turnaji regionu Evropa – Afrika v nizozemském Moergestelu. Jako nadhazovač se prosadil David Sitar, který nejprve odházel vítězný complete game proti obávanému Holandsku, čímž si následně vysloužil házet také část finále proti Itálii. Česká republika na tomto turnaji obsadila s prohrou až v samém finále druhé místo.

V kategorii Little League Intermediate stejného úspěchu dosáhl v českém výběru také Lukáš Kincl. Po výhře v národní kvalifikaci podlehl ve finále český tým Holandsku. Na silnou ruku Lukáše Kincla z Blanska však nikdo nezapomene.

Největšího úspěchu v soutěži Little League dosáhl blanenský hráč David Czetmayer, který v kategorii Junior dokázal se svým týmem reprezentujícím český baseball opanovat finále v regionu Evropa-Afrika a zajistit si tak účast na velice prestižní světové sérii v USA, Taylor Michigan.

FOTOGALERIE
Zahraniční reprezentace hráčů Olympie Blansko v sezóně 2022

FOTO: Milan Vondra

Celkem fotografií:  3

Do zahraničí se s širším kádrem kadetské reprezentace dostal také David Lakota, který mohl až do poslední chvíle doufat v nominaci na MS v Mexiku. Přestože neprošel přes finální nominaci, odvedl velký kus práce během celé reprezentační přípravy, v rámci které se rovněž účastnil turnajů ve Španělsku, Německu, či Itálii.

Z dívek dosáhla fantastického úspěchu Sára Lipnerová, která v softballové variantě Little League, rovněž v kategorii Junior, neuvěřitelně zabojovala a s českým výběrem to rovněž přes kvalifikaci v Nizozemsku dotáhla až do proslulého místa pálkařských sportů v USA.

Letos čeká výlet do zahraničí ještě mladinkou Terezku Valtusovou, která vybojovala nominaci na MS U12 Mix, které se uskuteční v listopadu na Tchaj-wanu.

Děkujeme hráčům i hráčkám za skvělou reprezentaci klubu i města Blanska!

Radka Sitarová, Olympia Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení