Galerie zve na doprovodný program k aktuálním výstavám

16. února 2023, kultura, přečteno: 737×

V galerii jsme zahájili první nové výstavy letošního roku za hudebního doprovodu Zbyňka Petržely a Lumíra Buše, který pronesl úvodní řeč. Mluvilo se o paní Evě Juračkové, pedagožce a umělkyni, která je blanenským obyvatelům dobře známá. Její tvorba je intuitivně vedená svými kořeny, časem stráveným na lukách a pastvinách rodného Valašska, které na výstavě přiblížila velkoformátovými kresbami.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V prostoru pracovny se představil brněnský umělec David Severa s folklorním tvaroslovím v novém pojetí. Oba umělci se i přes mezigenerační rozdíl shodli, že téma folkloru je stále živé a mají si spolu co říct.

V galerii vystavuje Eva Juračková (vlevo). FOTO: Anna Košuličová

V doprovodném programu návštěvníky čekají ještě dvě setkání. Kroje budeme opravovat ve středu 22. února. Přijďte i v případě, že nemáte žádné speciální dovednosti, pro každého se najde vhodný úkol při společné práci. Jak říká autorka workshopu Sonya Darrow, zkušenosti z dílny využijete i do budoucna, protože společná rukodělná práce umí opravovat nejen věci, ale i vztahy mezi lidmi.  Workshop nazvaný Ošumělý: Folklor žije! začíná v 18:00 hodin, vstupné je 150 korun.

Z vernisáže nových výstav. FOTO: Anna Košuličová

Workshop s názvem Luční čaj se pak uskuteční v sobotu 25. února od 15:00 hodin. Zájemci se v galerii setkají s lidmi z ekofarmy Pařilovi z Otinovsi a namíchat si vlastní čajovou směs a budou si moci udělat vlastní čajovou směs do připraveného papírového pytlíku nebo koupelovou sůl.

Dernisáž výstav se ZUŠ Blansko se koná v neděli 5. března.

Na všechny dílny se přihlašujte na e-mailu: rezervacegalerie@blansko.cz.

Judita Levitnerová, Galerie města Blanska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení