Galerie v sobotu zahájí nové výstavy

15. března 2023, kultura, přečteno: 738×

Galerie města Blanska uzavřela začátkem března dernisáží s názvem Senoseč první dvě letošní výstavy. Odkázala tak na téma Vlouce vystavující blanenské výtvarnice Evy Juračkové.  Dvojvernisáž, která proběhne v sobotu 18. března od 17:00 hodin představí díla Terezy Holé a Věry Vtípilové.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výstava Žeň brněnské sochařky Terezy Holé vychází z reflexe odpovědnosti konzumní společnosti na stav planety i mezilidské vztahy. Dlouhodobě zpracovávané téma vlastního mateřství posouvá do celospolečenského problému potřeby nakrmení lidstva.

galerie-32486-1753_800.jpeg

V prostorách galerie se návštěvníci setkají s nadrozměrnými objekty ze slámy a detailními kresbami na hovězí kůži. Jejich prostřednictvím autorka rozvíjí otázku vytěžování půdy a řízené produkce kravského mléka jako strategického produktu na potravinovém trhu. Upozorňuje tak na nenasytnost člověka stojící za bezohledným narušováním přirozeného koloběhu zrození a vývoje druhů. 

Na vernisáži se představí také Věra Vtípilová, která zahajuje výstavu s názvem Jdeme dopředu, někdy doleva či doprava, často úplně opačným směrem. Prostřednictvím tvorby se v ní smiřuje s pomalým tempem vlastních potomků a zachycuje omezenou nabídku podnětů a pohledů v rámci společných procházek.

Zaznamenává kompozice oken, dveří a předzahrádek a současně tak přetavuje přemíru protékajícího času na drobné koncepty jeho využití.

Galerie připravila po čas trvání výstav doprovodný program. Jako jeho součást můžete mimo jiné zhlédnout instalaci Terezy Holé Zárodek během komunitní akce Slavnosti jara na nábřeží u řeky Svitavy v sobotu 25. března.

Galerie města Blanska

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů