Galerie zve na vernisáž dvou výstav, Lunochod i letošní projekt SITU

19. května 2023, kultura, přečteno: 661×

Galerie města Blanska zahájí poslední dvě výstavy této sezóny v sobotu 20. května v 17:00 hodin vernisáží s hudebním vstupem Jaroslava Šťastného a Štefana Szabó. V létě na výstavy tematicky navážou Letní dílny s lektorským vedením v termínu od 10. do 17. července a následovat bude příměstský výtvarný tábor s výletem do brněnského Domu umění.

Květnová skupinová výstava s názvem Klikat do kamene prověří důvěryhodnost materiálu, který nás dennodenně obklopuje. Vystavující Vilém Duha, Patrícia Bačenková a David Střeleček patří k současné generaci umělců a umělkyň, kteří ve snaze o porozumění svého okolí spoléhají na nejméně poruchový smysl – hmat. Nenechte se však ošálit. Dobrým příkladem je na Blanensku tolik proslulá pokroková litina, která nebyla zdaleka tak oblíbeným materiálem jak se dnes může zdát. Díla zastoupená na výstavě představují právě takovou hru s pojmy tradice a inovace.

vilem-duha-76675-5620_800.jpg

Prostor Pracovny uvede výstavu Traces in Motion. Americká umělkyně Morgan O'Hara, známá díky jejímu unikátnímu konceptu performativní kresby "live transmission", zachycuje atmosféru maloměsta skrze záznam pohybu jeho obyvatel, který rozkládá na dílčí prvky. Ruce hudebníků na zkoušce cimbálovky, trasy vozíků v lokální samoobsluze, gestiku štamgastů v místní hospodě a další činnosti související s pohybem získávají v reálném čase grafickou podobu. Skrytou mnohovrstevnatost všedního prožitku odhaluje oko citlivé pozorovatelky, která v nich nachází nové významy.

Galerie města Blanska zve ke kurátorské koncepci projektu dvojici experimentálních hudebníků a skladatelů Jaroslava Šťastného a Štefana Szabó, kteří díla Morgan O´Hara nejen kontextualizují, ale přímo do něho také vstupují.

Připravený je také program pro nejmenší. 31. května od 16:00 do 18:00 hodin oslavíme Mezinárodní den dětí s kreslícím Lunochodem. Co že to je? Zařízení je dovezené až z Benátek. Vypadá jako obrovská tužka na kolečkách, je celý z grafitu a dokáže parádně kreslit všude možně. Na papíře velkém jako náměstí si s ním vyzkoušíme techniku performativní kresby. Navíc si rozhýbeme všechny kosti, protože nám u toho bude hrát hudební pořad plný pohádkových písní Petra Skoumala, který předvede hudební duo Fčelí medvědi. Venkovní výtvarná dílna se bude odehrávat na náměstí Republiky.

galerie-45540-3187_800.jpeg

Zveme také na další projekt blanenské galerie SITU, který proběhne v sobotu 10. června od 14:00 do 18:00 hodin. S mottem Šest míst a šest setkání s uměním se po Blansku odehraje jednodenní procházka, na které uvidíte různé formy uměleckých situací od pohybového představení po interaktivní sochy ve spolupráci s kolektivem LIDI, bazmek entertainment, kapelou Radim Kolář a Prakmen a umělci Jaromírem Šimkujem, Lukášem Vackem a Timo.

Konec června věnujeme vzdělávání. Čekají nás přednášky: v neděli 21. května od 18:00 hodin povypráví Petr Sychra o ambiciózním projektu starohraběte Hugo Františka Salm-Reifferscheidta na sestavení vlastního parostroje a parovozu a o týden později 28. května od 18:00 hodin bude Vilém Duha hovořit o nástupu umělé inteligence do našich životů a o tom, jak se s ní vypořádávat.

Poslední dva týdny od 20. do 30. června / 9:00 – 12:00 hodin školního roku cílíme na školní skupiny, kterým nabízíme dílny inspirované probíhajícími výstavami. Kontaktujte nás na rezervacegalerie@blansko.cz.

Galerie města Blanska

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů