Vydejte se na zámek na houby nebo za velkými šelmami

7. května 2023, kultura, přečteno: 825×

Na blanenském zámku se v muzeu chystají další dvě výstavy. Ve čtvrtek 11. května se vernisáží veřejnosti otevřou výstavy v Multimediální síni blanenského zámku a v zámeckém sklepení, které potrvají do konce října.

Multimediální síň zámku obsadí indičtí tygři, na které se objektivem zaměřuje profesionální fotograf Vladimír Čech ml. Je jen málo zvířat, která by vzbuzovala tolik emocí a estetických vjemů jako je indický tygr. Je jen málo takových míst, která by spojovala dějiny lidské kultury a krásu přírody jako je indický Ranthambore. Pohled do života majestátních a kulturně významných šelem prostřednictvím velkoformátových fotografií doplněný komentářem přírodovědce Vlastislava Káni.

V muzeu bude výstava fotografií tygrů. FOTO: Vladimír Čech ml.

Výstava i doprovodný program zabrousí také do světa tygří anatomie, fyziologie a fylogenetického vývoje. Po skončení výstavy autor věnuje šest velkoplošných fotografií největším přispěvatelům na adopci tygra v ZOO Brno. Můžete se jím stát i vy. V rámci doprovodného programu proběhne řada zajímavých akcí. Dílna v podání uměleckého spolku Art-tep a několik zajímavých přednášek.

V zámeckém sklepení pak bude instalována výstava o houbaření. Typicky česká činnost, která v zápalu nikterak nezaostává za sportem nebo oblibou hořkého moku, je houbaření a svět kolem hub. Kdo na houbách byl, ví, co jsou šelestící větvě ve větru, ví, co ho pudí jít pátrat do hlubin lesa, houštin a zmolí. Kdo nebyl, možná po zhlédnutí této výstavy zahoří tím podivným žárem. V zámeckém sklepení se budete cítit, jako byste je zrovna sbírali. Nenechte si ujít ani přednášku předního znalce v rámci Sousedské univerzity, která proběhne 12. května v blanenském kině.

Všechny dotazy rádi zodpovíme na čísle 725 952 592, nebo na e-mailové adrese info@muzeum-blanenska.cz.

Pavlína Komínková, ředitelka Muzea Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení