Blanenský zámek se chystá na adventní čas

30. listopadu 2023, kultura, přečteno: 782×

V překrásném předvánočním čase blanenský zámek vyzdobily zcela unikátních perličkové ozdoby z Poniklé. Poniklá v podhůří Krkonoš je jediným místem na světě, kde se dodnes zachovalo tradiční perlařské řemeslo. Jedinečná technologie foukání perliček a výroby ozdob se od svého počátku v 19. století příliš nezměnila, roku 2020 se ji dokonce podařilo zapsat na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Veškeré výrobky jsou ruční prací rodinné firmy Rautis, která jako poslední na světě zachovává a rozvíjí tohle řemeslo.

Ozdoby je možné si prohlédnout ve vánočně nazdobeném zeleném salonku. Historizující vánoční výzdobu zeleného salonku nebudou obdivovat pouze návštěvníci stálých expozic muzea, ale stane se také originálním prostředím pro pořízení profesionálních rodinných fotografií. Možnost nechat vyfotit své dítě nebo celou rodinu budou mít zájemci v pátek 1. prosince a v neděli 3. prosince. Fotografování profesionálním fotografem je potřeba si v muzeu předem rezervovat.

Pestrý adventní program poté nabídne čtveřici divadelních představení pro děti, vánoční jarmark zaměřený na tradiční řemesla a regionální produkty, nebo vánoční koncert. Na zmíněné akce bude vstup zdarma, návštěvnická kapacita divadel je ovšem omezena prostorem sálu. Během poslechu vánočního koncertu bude možné přispět libovolnou částkou do sbírky pro Charitu Blansko.

Termíny a podrobnější informace o všech kulturních akcích konaných v rámci adventního programu na blanenském zámku jsou zveřejněny v souhrnném adventním programu na webu Muzea Blanenska.

Daniela Pernesová, Muzeum Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení