Blanenský zámek zaplnily fotbalové legendy

4. listopadu 2023, kultura, přečteno: 1437×

Muzeum Blanenska si na páteční podvečer přichystalo první díl z cyklu besed Blanenské sportovní ozvěny. Povídání se sportovci Karlem Jarůškem, Luďkem Pernicou a Jiřím Crhou v Hudebním salonu blanenského zámku moderoval obdivovatel blanenského fotbalu a iniciátor celého projektu Karel Ťoupek. Celou akci odstartovalo vystoupení žáků hudebního oboru ZUŠ Blansko.

Hostem byl bývalý ligový hráč Zbrojovky Brno a fotbalový reprezentant Karel Jarůšek, bývalý fotbalista a funkcionář Jiří Crha a jako zástupce mladé generace Luděk Pernica, odchovanec ASK Blansko a ligový hráč FC Viktoria Plzeň. Všechny tyto hosty spojoval fotbal a město Blansko. 

Na úvodní dotaz Karla Ťoupka přítomní zavzpomínali na své fotbalové začátky. „Hrál jsem fotbal i hokej, i když fotbal jsem zpočátku zas až tak neprožíval," začíná vyprávění Karel Jarůšek, fotbalový reprezentant. Jeho první velký fotbalový zápas se konal na hřišti ČKD. Zápas se Jarůškovi vryl do paměti i proto, že jeho tým prohrál 19:1. Předmětný jediný gól navíc dal on. Přiznal, že v dětství nejvíce času strávil v Rudici u babičky na ledě. „V 15 jsem hokej zapíchnul a věnoval se pouze fotbalu. Chodil jsem na učení do ČKD, ale více času jsem strávil na hřišti brněnské Zbrojovky," vzpomíná. Dokonce v té době dostal lukrativní nabídku od pražské Sparty, přestupy ale tehdy nebyly možné. „Zbrojovka byla ale stejně lepší," dodává. Za jeho fotbalové éry v roce 1978 získala brněnská Zbrojovka československý ligový titul.

karel-jarusek-51389-8672_800.jpg

FOTO: archiv Muzea Blanenska

Hráčství Jiřího Crhy bylo původně spojeno s okresním přeborem města Pohořelice. Po přestěhování do Blanska v roce 1987 se jako milovník a hráč fotbalu přihlásil do fotbalového výboru Metry Blansko, kde se dostal až do představenstva. V Blansku byl Crha předsedou představenstva 5 let. „Za mého předsedování jsme dvakrát postoupili do Moravskoslezské fotbalové ligy," hrdě dodává. MSFL je  jednou ze skupin třetí nejvyšší fotbalové soutěže v České republice.

Luďka Pernicu k fotbalu přivedli rodiče. V 5 letech začal hrát za ASK Blansko. „Tady jsem byl do 10 let, pak mě děda vzal na nábor do Brna. Vybrali si mě jako jediného z asi třiceti kluků," říká Pernica. V roce 2014 přestoupil do Jablonce a v roce 2018 přišel do FC Viktoria Plzeň, kde je dodnes.

Přátelsky laděné posezení bylo doplněno řadou humorných vzpomínek, sportovci se s publikem podělili o své fotbalové zážitky, sportovní úspěchy i přešlapy.

Vstup na besedu byl zdarma, lidé však mohli přispět do kasičky domova Olga. Na úvod besedy na návštěvníky čekalo vystoupení žáků hudebního oboru Základní umělecké školy Blansko. 

Páteční besedou byl zahájen dvouletý projekt Muzea Blanenska s názvem Blansko, město sportu (2023-2025). Ten bude mít formu besed, které budou probíhat i v roce 2024. V roce 2025 bude následovat stejnojmenná výstava, ke které bude i doprovodný program. Nebudou chybět rozhovory s osobnostmi v podcastu, videích a další zajímavosti z regionální sportovní historie.

FOTOGALERIE
Legendy promluvily o fotbale

O zážitcích z fotbalu si v Hudebním salonu blanenského zámku povídal Karel Ťoupek s Karlem Jarůškem, Luďkem Pernicou a Jiřím Crhou. FOTO: Renata Spotzová

Celkem fotografií:  19

Další fotbalová beseda se uskuteční 24. listopadu s Jaromírem Blažkem a Janem Nečasem a rok 2023 zakončí Muzeum Blanenska hokejovou besedou 29. prosince s Milanem Dobiáškem, Františkem a Zdeňkem Němcovými. Od ledna 2024 budou besedy pokračovat. Lidé se při nich seznámí s dalšími blanenskými sportovci.

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení