Blansko od pátku do neděle ožije tradičním Vítáním svatého Martina

10. listopadu 2023, kultura, přečteno: 934×

V Blansku startuje hlavní část oslav patrona města – Vítání svatého Martina. Obyvatelé i návštěvníci města se mohou od pátku do neděle těšit na program, ve kterém nechybí páteční pochod světýlek, sobotní degustace mladého vína ani nedělení historický průvod. Letos se ale změní místo konání sobotní akce Na víno s Martinem, které se přesune na Wanklovo náměstí. Další novinkou je to, že vstup na nedělní program v zámeckém parku je pro všechny zdarma.

Hlavní část oslav patrona města zahájí v pátek 10. listopadu tradiční Pochod světýlek ke svatému Martinovi. Sraz účastníků bude v 16:45 hodin na ulici Boženy Němcové pod dřevěným kostelíkem, cíl pochodu bude na zahradě blanenské farnosti, kde přítomné v 18:00 hodin letos poprvé pozdraví sám svatý Martin.

Sobota 11. listopadu se jako tradičně ponese na vlně ochutnávek Svatomartinského vína. Akce Na víno s Martinem se letos uskuteční na Wanklově náměstí. Slavnostní přípitek, kterému bude předcházet žehnání svatomartinského vína, přijde na řadu v 11:11 hodin. Návštěvníky, kteří si už od 10:30 budou moci zakoupit skleničky na degustaci, čeká také koncert cimbálové muziky a kapely HD Acoustic.

V neděli 12. listopadu projde centrem města historický průvod v čele se svatým Martinem. Z Rožmitálovy ulice z prostranství u parku vyjde v 11:00 hodin, projde po obvyklé trase centrem města přes pěší zónu a okolo náměstí Republiky a zhruba v 11:45 dorazí boční branou z Dvorské ulice do parku u zámku.

Všichni návštěvníci se do areálu dostanou zdarma. V parku bude připravený řemeslný jarmark, ukázky tradičních řemesel nejen pro děti nebo šermířská a hudební vystoupení.

Tím ale nabídka letošního Vítání svatého Martina nekončí. Program nabídne také Galerie města Blanska, Katolický dům, farnost nebo Muzeum Blanenska. Zájemci mohou v sobotu ráno vyrazit také na komentovanou prohlídku města s Pavlem Svobodou, odpoledne pak na turistický Pochod podzimním lesem. Blanenské restaurace o víkendu nabídnou svatomartinské menu.

Podrobný program Vítání svatého Martina 2023 najdete v tomto odkazu.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení