Rozsvícení vánočního stromu zpestřila dronová show

25. listopadu 2023, kultura, přečteno: 2654×

V centru Blanska se v pátek 24. listopadu úderem páté hodiny rozzářil vánoční strom. Letošní symbol Vánoc, desetimetrovou okrasnou jedli ojíněnou, město získalo darem z Olomučan. Vánoční strom se slavnostně rozsvítil na zaplněném náměstí Republiky krátce po 17. hodině. Program spojený s vánočními trhy do centra města přilákal několik tisíc lidí.

Vánoční trhy s více než čtyřmi desítkami stánků se otevřely už úderem pátečního poledne. Reprodukovanou hudbu odpoledne vystřídalo hudební pásmo žáků ZUŠ Blansko nebo koncert Martina Lásky a jeho bandu.

Vánoční strom už ozářil náměstí Republiky. Desetimetrovou jedli doplnil i dřevěný betlém a schránka na dopisy od Ježíška. FOTO: Pavla Komárková

Náměstí Republiky provoněla cukrová vata, trdelník, grilované sýry, klobásky nebo vánoční klasika, kapří hranolky. Příchozí pak zimu zaháněli horkými nápoji – svařeným vínem, medovinou či punčem, který se nabízel i v nealko verzi.

Čtvrt hodiny před pátou se pak zraky všech upnuly k obloze nad Blanskem. Čekání na slavnostní rozsvícení stromku přítomným zpestřilo do poslední chvíle utajované překvapení. Tím byla okouzlující dronová světelná show, která symboly Vánoc naladila přítomné na blížící se předvánoční čas.

„Přeji vám krásný advent a s těmi, se kterými se už nepotkáme, také krásné Vánoce. Abyste si toto období užili v dobré náladě s přáteli, s vašimi dětmi a blízkými, s dobrými lidmi. Přeji vám také, abyste si tu dobrou předvánoční a vánoční atmosféru přenesli i do všedních dnů a do nového roku,“ popřál pak zaplněnému náměstí starosta Jiří Crha. Za vánoční stromek, krásnou jedli, pak poděkoval rodině Konečných z Olomučan, která ji Blansku věnovala.

O hudební tečku se postarala Taneční orchestr ZUŠ Blansko. Nechyběl ani tradiční sladký dárek pro nejmenší, čokoládové adventní kalendáře.

FOTOGALERIE
Rozsvícení vánočního stromu zahájilo blanenský advent. Nechyběla dronová show

Vánoční trhy zaplnily náměstí Republiky. Rozsvícení stromu, koncerty a světelnou dronovou show doplnily stánky s řemeslnými výrobky, nechyběl horký punč, kapří hranolky a další pochutiny. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  55

Na kulturní program přímo na náměstí Republiky se mohou lidé těšit po celý advent. „Počínaje 28. listopadem vždy v úterý, ve čtvrtek a v sobotu nabídneme na náměstí kulturní program na pódiu. Oslovili jsme mateřské, základní i umělecké školy ale také poloprofesionální nebo profesionální umělce, kapely i sbory," popisuje Tomáš Mokrý, ředitel KSMB.

Chybět nebudou divadelní představení na zámku, tvořivé dílny a další program po celém městě. První adventní Andělská sobota 2. prosince nabídne od 14:00 hodin divadelní představení pro děti Kocourek mořeplavec na blanenském zámku, chybět nebude rukodělná dílnička, andělské čtení i průvod. V neděli 3. prosince se o program na Wanklově náměstí postará čertovská neděle.

Veselo bude i v Galerii města Blanska, která vždy na středy chystá dopolední dílny pro školy a školky a tvořivá odpoledne pro veřejnost.

Program celého adventu ve městě zájemci najdou na stránkách KSMB: https://www.kulturablansko.cz/vanoce

 

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení