17. listopad připomene Modlitba pro Martu a průvod světel

16. listopadu 2023, kultura, přečteno: 2586×

Blansko si v pátek připomene Den boje za svobodu a demokracii. Město se symbolicky připojí k aktivitě Korzo národní: Modlitba pro Martu. Ta zazní i přímo v Blansku, kde lidé mohou státní svátek oslavit také v průvodu světel. Ten v podvečer 17. listopadu pořádají skauti.

Píseň Modlitba pro Martu se stala symbolem sametové revoluce v roce 1989. Z balkónu budovy Melantrich na Václavském náměstí ji tehdy zazpívala Marta Kubišová. Každý rok v 17 hodin a 11 minut zní na akci Korzo Národní v Praze, která Den boje za svobodu a demokracii připomíná.

V pátek zazní také v Blansku, kde skauti připravují průvod světel. Připojit se k němu můžete od 17:00 hodin v parku u Zborováka v ulici Svatopluka Čecha.

„Modlitba pro Martu odstratuje v 17:11 hodin průvod světel, kterým se chceme symbolicky připojit k tématu podpory svobody a demokracie. Jakmile dozní, vydáme se společně k Lípě svobody na náměstí Svobody. Připojit se k nám může kdokoliv, jakákoliv světýlka jsou vítána,“ prozradil jeden z organizátorů Aleš Šnek Bláha.

Na náměstí Svobody skauti akci zakončí vytvořením srdce ze svíček a také zpěvem státní hymny.

Modlitbu pro Martu si mohou poslechnout také ti, kteří se nevydají do průvodu a nebudou si připomínat 34. výročí sametové revoluce osobně v Praze či na jiném náměstí po celé zemi. Píseň totiž v pátek 17. listopadu zazní v přímém přenosu přesně v 17:11 hodin ve vysílání České televize i Českého rozhlasu Radiožurnál. Organizátoři doufají, že si lidé vysílání pustí a symbolicky se tak propojí oslavy v celé zemi.

„Zaposlouchejte se spolu s námi i letos do Modlitby pro Martu, kterou tentokrát zazpívá Hana Holišová. Společně se tak na chvíli můžeme zastavit a procítit v této době tak důležitý pocit svobody,“ uvedla za organizátory Alžběta Křížková.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení