Tříkrálová sbírka v regionu překvapila. Vybralo se více než loni

25. ledna 2024, kultura, přečteno: 545×

Dárci pokořili další rekord, hlásí organizátoři letošní dobročinné Tříkrálové sbírky. Koledníkům Oblastní charity Blansko lidé na Blanensku věnovali dohromady částku 3 453 793 korun, to je zhruba o 125 tisíc korun více než loni. Už loni se přitom vybralo nejvíc peněz v dosavadní historii.

Většinu peněz v Tříkrálové sbírce lidé darovali koledníkům přímo do kasiček, další podpora pak putovala také na účet Charity. „Do kasiček dárci věnovali 3 391 058 korun, zatím 62 735 korun se aktuálně vybralo on-line,“ uvádí Pavel Kolmačka, ředitel Charity Blansko s tím, že on-line sbírka pořád běží, vybraná částka se tedy ještě může zvýšit.

kolednici-71592-2977_800.jpg

Vybrané prostředky Oblastní charita Blansko využije na rychlou a přímou pomoc potřebným v regionu. „Peníze ze sbírky využijeme na individuální pomoc lidem, kteří se v těžké finanční situaci octili například z důvodu nemoci, nečekané události nebo složitého sociálního zázemí. Peníze půjdou také na rozvoj charitních služeb na Blanensku,“ doplňuje Kolmačka.

Z výtěžku Tříkrálové sbírky 2024 Charita plánuje pořídit také automobil, který budou zaměstnanci využívat při cestách za nevyléčitelně nemocnými lidmi do jejich domovů. Pořídit chce také nové zdravotnické vybavení pro práci Mobilního hospice sv. Martina.

Přímá pomoc půjde i pro seniory a lidi se zdravotním hendikepem v regionu nebo rodiny s dětmi v nouzi. „Část výtěžku věnujeme na Charitní záchrannou síť – individuální pomoc nejpotřebnějším v regionu a na rozvoj práce s dobrovolníky,“ říká ředitel.

Tříkrálová sbírka není jen největší charitní sbírkou, je to i čas potkávání, koledy a vzájemné předávání radosti. Zároveň je také největší dobrovolnickou akcí Charity České republiky. Do tříkrálového koledování se zapojují stovky králů z celého regionu a desítky ochotných tříkrálových asistentů, kteří sbírku koordinují v jednotlivých obcích.

„V průběhu letošního 24. ročníku sbírky do terénu jen na Blanensku vyrazilo téměř pět set skupinek tříkrálových koledníků," potvrzuje koordinátor sbírky Zbyněk Rumler.

Do Tříkrálové sbírky se lze stále zapojit. Lidé mohou přispět prostřednictvím webových stránek Charity přispět na www.blansko.charita.cz/trikralovasbirka2024, finance lze ale poslat také poslat přímo na účet Tříkrálové sbírky 66008822/0800 s variabilním symbolem 777966000 pro přímou podporu Charity Blansko.

FOTOGALERIE
Tříkrálová sbírka v regionu vynesla téměř tři a půl milionu

Koledníci Tříkrálové sbírky 2024 v Lažánkách. FOTO: archiv Oblastní charity Blansko

Celkem fotografií:  3

„Děkujeme dárcům za štědrost, děkujeme také farnostem, obcím, městům a všem lidem, kteří se na sbírce a na doprovodných tříkrálových akcích jakkoliv podíleli. Díky vám všem se nám daří udržet tříkrálovou tradici už 24. rok v téměř všech obcích na Blanensku,“ uzavírá Kolmačka.

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení