Muzeum Blanenska se chystá na modrotiskové jaro

4. února 2024, kultura, přečteno: 691×

Na blanenském zámku se v půlce března otevře výstava o výrobě modrotisku. V nedaleké Olešnici vyrábí dílna rodiny Danzingerů modrotisk v poslední původní dílně na našem území. Technologii výroby provádí beze změn už od roku 1849. Samotná dílna je ještě o 33 let starší a tradice barvířství sahá dokonce až do 16. století. Technologie modrotisku je zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO. Výstava Apolenka z modrotisku představí vedle olešnické dílny také ostatní významné dílny v Čechách a na Moravě. Zaměří se na historii, technologii, tradici a design.

Název výstavy odkazuje na stejnojmennou knížku pro děti, která získala cenu Czech Grand Design 2020 v kategorii Ilustrátor roku i další ocenění. Její autorka Romana Košutková se tématu modrotisku věnuje již několik let. Navázala spolupráci s úspěšnou ilustrátorskou dvojicí Veronikou Vlkovou a Janem Šrámkem a pokusila se vzácnou a mizející techniku modrotisku přiblížit i nejmenším dětem.

Výstava v Muzeu Blanenska potrvá od 14. března do 9. června a bude doplněna pestrým kulturním programem, který zaujme milovníky historie i kreativce. Na zahájení výstavy 14. března od 18:00 hodin v kulturním programu vystoupí Cimbálová muzika Základní umělecké školy, nebudou chybět malé tanečnice a tanečníci.

Pro školy bude v průběhu výstavy připraven unikátní vzdělávací program ve spolupráci s olešnickou dílnou, ve kterém si žáci vyzkoušejí skutečnou výrobu modrotisku. Jednodušší samoobslužná dílnička inspirovaná výrobou modrotisku bude poté součástí samotné výstavy. V rámci navazujícího programu se budete moci vypravit do na exkurzi do Olešnice, navštívit některou z dílen v nových prostorách Základní umělecké školy a už teď se můžete vypravit do knihovny na výstavu modrotiskových prací malých výtvarníků.

Výstavu na zámku ukončíme 9. června dernisáží s pestrým kulturním programem. Výrobky firmy Danzinger si navíc bude možné po celou dobu trvání výstavy zakoupit na pokladně muzea.

Pavlína Komínková, ředitelka Muzea Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení