Muzeum láká na novou výstavu, na prohlídky, besedy i na programy pro školy

3. března 2024, kultura, přečteno: 446×

Blanenský zámek chystá pestrý jarní program. V březnu nás čeká už letošní třetí beseda s blanenskými sportovci, tentokrát v pátek 22. března na téma stolní tenis. Jarní cyklus ukončí atleti v dubnu. Přijďte si poslechnout zážitky sportovců, jejich vzpomínky na blanenská sportovní léta. Dobrovolné vstupné z besed putuje do Domova Olga.

Ve středu 6. března nás čeká první koncert z cyklu Hudba na zámku s jarní tématikou v podání Michala Ševčíka (housle) a Kristýny Znamenáčkové (klavír). Už 14. března slavnostně zahájíme výstavu věnovanou modrotisku, bude věnovaná nejen knize Apolenka z modrotisku z pera Romany Košutkové, ale těšit se můžete také na pestrou paletu historických kousků– fěrtochů, suknic, povlečení, modrotiskových forem i na krátký exkurz do technologie, která stále žije v nedaleké Olešnici v dílně rodiny Danzingerů. Kromě nich do výstavy zapůjčili předměty také ze Strážnice, Skalice na Slovensku, Rožnova pod Radhoštěm nebo Brna.

Kromě zahájení plánujeme i velkolepé ukončení výstavy na neděli 9. června ve spolupráci s pěveckým sborem Rastislav a Střední školou Strážnice. Studentky si v roce 2023 odnesly za modrotiskovou kolekci Národní cenu za studentský design 2023. Svou kolekci předvedou na nádvoří zámku.

Těšit se můžete na již tradiční Velikonoční prohlídky zámku, které zkrásní Škaredou středu 27. března. V dubnu a květnu nás čekají další koncerty Hudby na zámku, tentokrát se zahraničními hudebníky. Pořád si ještě můžete pořídit abonentní vstupenku na všech šest letošních koncertů.

Nezapomeňte si také rezervovat termín 24. a 31. května. První z pátků proběhne Kouzelnická muzejní noc ve znamení brýlí a hůlek, těšit se můžete na postavy ze slavné britské knižní série. Těšit se na vás budou zejména ti hodní, ale bez záporáků by to taky nebylo ono. Poslední květnový den nás čeká open-air divadelní představení. Shakespearovská klasika s příběhem skotského krále Macbetha, která se odehraje v kulisách blanenského zámku, je již téměř vyprodaná, tak s nákupem vstupenek neváhejte dlouho.

Pro školy stále aktualizujeme nabídku vzdělávacích programů, s jarním počasím si třeba vyberete z těch venkovních. Muzejní přírodovědec vás uvede do krás Moravského krasu a představí regionální poklady, kterým se pak v muzeu věnujeme. A když zrovna nebude hezky, tak přijďte na některý z vnitřních vzdělávacích programů.

Pavlína Komínková, ředitelka Muzea Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení