Galerie města Blanska zve na trojici výstav

19. dubna 2024, kultura, přečteno: 312×

V Galerii města Blanska odstartovala jarní sezóna výstavami Jiřího Kubového a rakouského umělce Andrease Fogarasiho. V Salonu je pak k vidění tvorba Tomáše Mudry.

Jiří Kubový je celkem překvapivě původní profesí bankovní úředník. Paralelně ke své profesi se věnuje i výtvarnému umění, od 70. let patří k podobně významným autorům, jako je například Zdeněk Sýkora, Jan Kubíček nebo Karel Malich. Do Blanska Jiří Kubový přivezl sérii svých obrazů z posledních let. Zabývá se především tématem krajiny a zátiší. Jeho obrazy ovšem nevznikají tím, že by je maloval na plátno. Pro jejich tvorbu využívá ohýbané dráty a výřezy v sololitových deskách.

V galerii vystavuje Jiří Kubový. FOTO: archiv Galerie města Blanska

Vedle stromů, vodního proudu, ptáků nebo zátiší s ovocem se věnuje například i tématu počasí, horizontu, deště a dalších, ve své podstatě nezobrazivých a proměnlivých jevů. Na motivy výstavy Jiřího Kubového se uskutečnila dětská výtvarná dílna, na níž si účastníci mohli vyzkoušet tvorbu drátěných objektů na jarní motivy.

V galerii vystavuje Andreas Fogarasi. FOTO: archiv Galerie města Blanska

Druhá výstava Andrease Fogarasiho se jmenuje Sbírka a souvisí s výzvou na darování dveří, kterou galerie zveřejnila v minulých měsících. Těch dveří se nám sešlo víc než dost, za což všem darujícím moc děkujeme. Andreas Fogarasi z nich vytvořil uměleckou instalaci, která dokumentuje životní styl poslední dekády a zároveň symbolicky otevírá dveře do pokojů našich vzpomínek a možná i dveře do jara, které právě přichází.

Dernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 4. května 2024. Zájemci si mohou expozici prohlédnout od 15:00 do 16:00 hodin s komentářem autora Andrease Fogarasiho a kurátorky Jany Písaříkové.

Vedoucí galerie Jolana Chalupová a Tomáš Mudra na vernisáži výstavy v Salonu. FOTO: archiv Galerie města Blanska

V Salonu galerie je k vidění do 4. května výstava obrazů Tomáše Mudry, který představuje ukázky své tvorby v oblasti zátiší květin. Tomuto tématu se začal věnovat v období covidu, kdy začal více vnímat komorní atmosféru bytu. Jedná se především o kresby barevnou tužkou a fixem v kombinaci s akvarelem a roztíratelnými voskovkami. Tento soubor doplňují i autorovy další práce v oblasti abstraktní malby.

Jana Písaříková, kurátorka galerie

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení