22. září – Evropský den bez aut

16. září 2003, ostatní, přečteno: 3792×

V pondělí 22. září se v některých českých městech uzavře na několik hodin určitá část pro automobilovou dopravu a v ulicích či na náměstí budou probíhat nejrůznější akce a happeningy pro obyvatele zúčastněných měst.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Cílem aktivit, pořádaných v tento den, je upozornit občany na problematiku automobilové dopravy, informovat je o alternativních způsobech dopravy (MHD, veřejná doprava silniční i železniční, cyklistická doprava, apod.) a povzbudit aktivní přístup občanů a občanských sdružení ke svému městu.

V minulých ročnícících se do Dne bez aut aktivně zapojilo i město Blansko. Jeho absence na letošním seznamu účastníků ovšem neznamená, že se občané nemohou zapojit a podpořit akci např. tím, že nechají jeden den auto v garáži a do práce vyrazí třeba na kole nebo pomocí MHD.

Mottem celé akce je v letošním roce heslo „Dostupnost pro všechny“, tedy město dostupné občanům s fyzickým postižením, pro staré, méně pohyblivé občany, pro rodiny s dětmi atd. Nechme tedy jednou auta doma, ať je jimi jindy přeplněné Blansko skutečně přístupnější a příjemnější pro všechny skupiny obyvatel.