Blanenská objížďka – kritická místa

1. října 2003, ostatní, přečteno: 4451×

Objízdná trasa po Blansku by měla být už pro všechny zažitá. Zdá se, že pro některé však natolik, že nedodržují stanovené značení a jezdí, kudy potřebují. To je sice v posledních dnech docela pod dozorem, takže se to nemusí vůbec vyplatit, ale je určitě dobré vědět, kde si dávat pozor...

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kritických míst na objížďce zase tolik není. Kritická se stávají jen vinou těch, kteří nedodržují značení. Např. při vjezdu do Blanska od Brna. Nevím jak ostatní, ale poté, co jsem viděl, jak do Blanska přijíždějící řidič propálil křižovatku asi stovkou těsně před nosem autu na hlavní silnici, jedoucímu ven z města, tak si tam raději skoro zastavím. Hlavní nehlavní, nevěř nikomu.

Dál je to celkem pohoda až ke křižovatce s ulicí Fügnerova — Bartošova. Tam jsou sice STOPky z obou stran, ale kolikrát tam řidiči čekají dost dlouho a mají pak tendenci vjíždět do křižovatky hlava-nehlava, jen už aby byli pryč.

Další je křižovatka u okresu. Tam si dejte pozor hlavně večer a především, když pojedete dál rovně, protože ačkoliv provoz není tak velký, někteří řidiči, jedoucí shora, si rádi zkracují cestu přes všechny zebry, co tam jsou.

Pak je tu odbočka doleva pod gymnázium. Při cestě od polikliniky a od kina se občas na STOPce stojí dost dlouho, pak je tu stejný problém jako výše zmíněné křižovatce — hrozí, že vám někdo „honem“ vjede do cesty. Horší jsou však auta jedoucí po hlavní silnici v opačném směru a nerespektující přikázaný směr odbočení vpravo. Toto je už naštěstí řešeno poměrně častými hlídkami ze strany policie (viz foto).

policie-krizovatka-gymnazium

Poslední zastavení na objížďce patří křižovatce před zámkem. Tam není (naštěstí) zákaz odbočit vlevo, a tak se někteří „experti“ postaví doprostřed silnice a čekají až budou moci odbočit. Ti za nimi také... Budiž, to není až takový problém. Problém je, že pokud vlevo před přechodem stojí auto čekající na odbočení, pak není vůbec vidět na přechod pro chodce. Ti vidí stát auto a rychle jdou. Další je pak může bez problémů „vzít s sebou“. Na poměrně krátkém úseku od OSSZ až k okružní křižovatce (cca 300 m) je šest! přechodů pro chodce. Nevyplatí se zde tedy spěchat. Stejně budete skoro pořád stát před některým z nich.

Okružní křižovatka a křižovatka u lázní jsou celkem přehledné a dále do výjezdu z Blanska už žádné velké překvapení není. Cestou na Staré Blansko se rychle jet nedá, takže je také celkem bezpečná. Pokud však máte jiné zkušenosti, je tu diskuzní fórum, a v něm je můžete předat ostatním.