Nevidomí to s námi někdy nemají jednoduché

6. prosince 2003, ostatní, přečteno: 4051×

Je to měsíc nebo dva, co se ve výtahu výškové budovy objevily vedle standardních tlačítek, označujících jednotlivá patra, zvláštní nálepky. Ve slepeckém písmu označovaly přízemí a patro, kde má pronajatu kancelář SONS (Sjednocená organizace slabozrakých a nevidomých). Nevydržely ale dlouho.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Někdo se je evidentně snažil vyhladit, aby dotekem nešlo poznat, o jakou číslici se jedná. Když se mu to nepodařilo, pokusil se je strhnout. Jak vypadají nyní, vidíte na fotografii.

zničená nálepka pro nevidomé

Jedná se sice o „hloupou“ nálepku, kterou si zmíněná organizace může vylepit ihned znovu, ale než tak učiní, může chybějící popis přinejmenším znesnadnit život těm, kteří jej potřebují. Je to podobná hloupost, jako malování fixem na orientační plány pro turisty. Chvilkový adrenalin z něčeho, co dokonce postihuje zákon, později zbytečně pokazí den lidem, kteří tuto službu budou potřebovat, i těm, co musí každou chvíli značení opravovat.

Proč si navzájem házet klacky pod nohy? Vždyť i tyto stránky jsou dělány tak, aby byly pro slabozraké a nevidomé uživatele co nejpřístupnější (lze měnit velikost písma, stránky jsou čitelné i bez stylů, obrázky mají alternativní popisky apod.). Netuším, kolik takových lidí tyto stránky čte, ale i kdyby to byl jeden člověk, tak se to vyplatilo.

Když nad tím tak uvažuji, bylo by hodně složité, aby měla popisky v Braillově písmu už originální instalovaná tlačítka?