Česko získalo zlaté medaile na ME kadetů v baseballu

27. července 2004, sport, přečteno: 6136×

Bez jediného zaváhání prošel český tým kadetů na Mistrovství Evropy základní skupinu. Stejně se mu dařilo i v semifinálových bojích a v zápasech o medaile. V neděli večer zaslouženě vyhrál celé mistrovství a získal zlaté medaile a postup na MS. Gratulujeme!!!

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ve finálový den, kdy se v Blansku na Strawberry field hrály medailové zápasy, si mohli příchozí mimo jiné zkusit rychlost svého hodu baseballovým míčkem. I když to vypadá celkem jednoduše, není lehké dostat se přes 100km hranici. Nejrychlejší hody, které jsem během chvíle pozorování zaznamenal, měly hodnotu 131 a 132 km/h. Slušné!

ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Trenér kadetů Jan Červa — jeho bojovně laděný pokřik při slavnostním přípitku na zámku dne 16. července dával tušit, že to nebudou mít soupeři s Čechy snadné. To se nakonec potvrdilo.

Český tým byl jedním z favoritů celé soutěže. Dalšími byli Nizozemci (obhajovali titul) a Španělé, se kterými jsme hráli finále, a více se čekalo také od ruských hráčů. Vše skončilo nakonec tak, že jsme ve finále hráli se Španělskem a Rusko hrálo s Nizozemskem o třetí místo.

Zápas mezi Ruskem a Nizozemskem měl vcelku jasný průběh již od počátku, kdy se Rusové ujali vedení hned v prvních dvou směnách a pojistili si je ještě v osmé směně. Vyhráli nakonec 8:0.

Naše finále začalo ve 20.00 hodin, hrálo se tedy při umělém osvětlení. V minulém příspěvku jsem spekuloval nad tím, zda se pořadatelům podaří dodělat a zpřístupnit rozestavěnou tribunu. Moje obavy se ukázaly jako liché a ve finálový den již bylo možné obsadit na ní každé místečko. Velice se to hodilo, protože český tým přišlo podpořit hodně fanoušků. Jen tribuna jich mohla pojmout odhadem kolem 800. Oficiální statistika návštěvnosti hovoří o více jak dvou tisícovkách diváků.

ME kadetů v baseballu, Blansko 2004 ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Nadhazovači se musí pořádně rozhýbat. Česká hymna při nástupu, v pozadí zaplněná tribuna.
ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Česká střídačka těsně před zápasem — první rady trenérů.

Zápas byl vyrovnaný a ani jednomu z týmů se nedařilo prorazit obranu soupeře a uhrát bod. Smůlu prorazili Češi ve třetí směně, kdy zaznamenali 4 doběhy a ujali se tak vedení, které již nepustili, i když občas měli skutečně namále.

ME kadetů v baseballu, Blansko 2004 ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Tribuna plná fanoušků a nezbytný rituál naší střídačky.
ME kadetů v baseballu, Blansko 2004 ME kadetů v baseballu, Blansko 2004 Doběh v páté směně. Trenér reprezentace Jan Červa bedlivě sleduje hru.
ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Pohled na stadion a zaplněnou tribunu z jiné perspektivy.

Kdo se nepřišel podívat, zaváhal. Tak vynikající a bouřlivá atmosféra, jakou obecenstvo vytvořilo, se v Blansku nevidí příliš často. Vlny, skandování „kdo neskáče, není Čech“, bojové pokřiky a fandění z plných plic — toto vše neustalo po celou dobu zápasu, který trval 2 h 50 min.

Protože zápas byl poměrně vyrovnaný a Španělům se podařil ještě v sedmé směně doběh, byl závěr velmi napínavý. Osmá a devátá směna nenechala nikoho v klidu. Rozhodně ne fanoušky, jejichž podpora českému týmu byla o to větší. Stačila jedna chyba a veškeré úsilí mohlo být zmařeno. Na to, jak vše skončí, se čekalo skutečně až do dohrávky v deváté směně.

ME kadetů v baseballu, Blansko 2004 ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Opět zaplněná tribuna. Ke konci zápasu vládlo mezi diváky napětí — udrží český tým vedení?
ME kadetů v baseballu, Blansko 2004 ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Tento pokus o získání mety nevyšel. Poslední nadhozy v devátě směně.

S posledním míčkem propukl obrovský jásot, všichni hráči vyběhli do pole a trenér líbal trávu stadionu. Šampaňskému, jež stříkalo na všechny strany, neunikla ani kamera České televize.

ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Obrovská radost a šampaňské všude kolem. Češi jsou Mistři.
ME kadetů v baseballu, Blansko 2004 ME kadetů v baseballu, Blansko 2004 Štastný trenér ihned po vítězství líbal trávník. Vojtěch Jelínek přebírá cenu za nejlepšího pálkaře.
ME kadetů v baseballu, Blansko 2004 ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Předávání zlatých medailí a vítězné mužstvo s pohárem nad hlavou.

V průběhu utkání přijelo na stadion baseballové družstvo žáků, kteřé se vracelo ze Slovenska. A kluci nepřijeli s prázdnou — přivezli zlaté medaile z ME žáků, které se konalo v Trnavě. Co nastalo při jejich příchodu na již tak zaplněnou tribunu, která tak prošla zatěžkávací zkouškou, a vyzdvižení poháru nad hlavu, se těžko popisuje.

Radost v Blansku tak byla ten večer minimálně dvojnásobná.

ME kadetů v baseballu, Blansko 2004
Dvojnásobná radost!
Společné foto dvou zlatých týmů. V červených dresech kadeti, v bílých dresech žáci.

Oba týmy se díky svému výkonu kvalifikovaly na Mistrovství světa a blanenský baseballový stadion Strawberry field zase snad na pořadatelství ME mužů v příštím roce. To se však ještě ukáže po vyhodnocení celého průběhu šampionátu. Ale když vše vyjde, s evropským baseballem ve špičkové třídě mužů bychom se tak mohli setkat v Blansku již příští rok.

Na konec statistika utkání

Česko     004020000 6
Španělsko 000201100 4