In-line slalom si odbyl v Blansku svou premiéru

4. října 2004, sport, přečteno: 4862×

Polovina září a v Blansku se lyžovalo. Tedy ne přímo na lyžích, ale uskutečnil se zde Czech In-line Alpine slalom cup 2004, což je vlastně slalom na in-line bruslích. Jedná se o alternativní doplněk k zimnímu alpskému lyžování. Dříve sloužil jako tréninková pomůcka, nyní tato platforma přerůstá v mezinárodně organizovanou sportovní disciplínu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mohlo by se zdát, že se jedná o nový sport, ale není tomu tak. Především v zahraničí, v Německu, Itálii, Švýcarsku a Rakousku, se obdobné závody pořádají běžně již několik let a tyto země také dělají vše pro to, aby se In-line Alpin objevil na OH 2008 jako ukázková disciplína.

Czech In-line Alpine slalom cup 2004 v Blansku Czech In-line Alpine slalom cup 2004 v Blansku Czech In-line Alpine slalom cup 2004 v Blansku Czech In-line Alpine slalom cup 2004 v Blansku

V Blansku se jel jeden ze čtyř závodů českého poháru a pohár starostky města Blanska a pořadatelům se podařilo jako hosta zajistit opravdovou lyžařskou hvězdu — Šárku Záhrobskou. Ta je naší největší nadějí ve Světovém poháru, kde v uplynulé sezoně skončila ve slalomu na velice pěkném 10. místě. Společně s bratrem Petrem jeli jako předjezdci finálového závodu. „Slalom na in-line bruslích jsem jela poprvé v životě. Je to pro mě něco úplně nového a líbilo se mně to. Trénujeme na bruslích hlavně velké oblouky. Možná ale zařadíme do letního programu i slalom,“ řekla později Šárka na tiskové konferenci.

pohled na clelý areál průmyslové zóny Blansko-Vojánky

Po otevření opravené silnice na Dolní Lhotu nebránilo nic v uspořádání slalomu na nové spojovací silnici v průmyslové zóně. Poměrně mírný kopec nedělal problémy starším závodníkům, ale někteří z těch nejmenších se při sjezdu pěkně potloukli. Výjimkou nebyly ani tři pády během jedné jízdy. Neukápla však ani slza, vždy se vstalo a jelo se dál.

autogramiáda Šárky Záhrobské
Autogramiáda Šárky Záhrobské nebrala konce. Podepsat musela vše — trička, brusle, přilby... — všechna fota: S. Mrázek

Jak už je v Blansku zvykem, diváků bylo poskrovnu — jezdce povzbuzovalo odhadem šedesát návštěvníků. Snad to bude příští rok zase o něco lepší. A kdyby se podařilo najít pro závody místo někde v centru města, určitě by to přidalo na jejich atraktivnosti a pořadatelé by se dočkali i více diváků.