Nový autobus snadno přepraví postižené

10. listopadu 2005, ostatní, přečteno: 6747×

ČAD Blansko zakoupilo nový autobus. Od začátku listopadu jezdí na nejvytíženější městské lince č. 1. Součástí výbavy tohoto vozu je i plošina umožňující nástup a výstup postiženým osobám upoutaným na kolečkové křeslo. Na jeho zakoupení přispělo i Město Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Příspěvek Města 30.000 Kč je v poměru k celkové ceně autobusu spíše symbolický,“ říká místostarosta Ing. Jindřich Král, „ale byla to podmínka, aby ČAD Blansko získal dotaci. Město Blansko přispívá na hromadnou dopravu částkou okolo pěti milionů korun, takže náklady spojené s pořízením nového vozu se promítnou do tohoto našeho příspěvku.“

Omlazení vozového parku probíralo Město s provozovatelem již delší dobu. „Na zkoušku jsme zde měli nízkopodlažní autobus Karosa, ale ten se kvůli reliéfu trasy neosvědčil. Jednání s Městem vyvrcholila jeho finanční účastí na zakoupení nového autobusu s plošinou umožňující nástup a výstup lidem na invalidním vozíku,“ popisuje výběr vozu ředitel ČAD Blansko Jaroslav Hrazdil.

plošina pro nástup a výstup postižených osob
Plošinu obsluhuje řidič. Nastoupení či vystoupení z vozu trvá cca 3 minuty. Foto: S. Mrázek

Autobus stál 4 miliony a plošina, na kterou přispěl také stát, 400 tisíc. Nástup nebo výstup s pomocí plošiny trvá 3 minuty. „Pokud by byla hodně využívaná, museli bychom upravit jízdní řády, abychom zajistili návaznost spojů na vlaky apod., ale to ukáže až čas,“ dodal Hrazdil.

Ovšem využití takto upraveného vozu bude ještě širší. To upřesnil ředitel Speciální školy pro děti s více vadami PaeDr. Petr Hanák: „Jako představitel instituce vzdělávající děti s těžkým zdravotním postižením vítám počin ČAD Blansko a Města Blansko, kteří na základě společného projektu pořídili tento autobus. Už jsme se s panem ředitelem ČAD Blansko domlouvali, že nám vyjdou vstříc a na některé naše školní akce získáme tento autobus do pronájmu a budeme ho využívat pro přepravu našich žáků.“