Dětmi malované pohlednice pomáhají až v Indii

25. listopadu 2005, ostatní, přečteno: 4909×

Organizací, které pomáhají ke vzdělání dětem v chudých zemích, je více. Jednou z nich je i Římskokatolická farnost Blansko, která má adoptované tři děti z Indie. Cílem projektu je podporovat školným děti na jeden rok. V Indii to stojí 4.900 Kč na rok, v Ugandě až 7.000 Kč. Nyní je v projektu zařazena i Litva, protože je tam mnoho rozbitých rodin.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

K získání prostředků na jejich podporu vytvořil farář P. Jiří Kaňa zvláštní systém: „Nechal jsem v tiskárně natisknout prázdné pohlednice s textem, že ji vyrobily děti v rámci projektu Adopce na dálku. Dostávají je už nyní v náboženství s tím, že to není jenom pro věřící, ale je to pro konkrétní lidi. To znamená, že oni to mohou komukoliv dát, třeba kamarádovi z ulice, ale ten dotyčný musí vědět o co jde, musí s tím souhlasit a nakreslí tu pohlednici.“

vánoční pohled vánoční pohled
Příklady pohlednic nakreslených dětmi. Foto: S. Mrázek

Pohlednice poté slouží všem jako vstupenka na Mikulášský večírek, který se letos bude konat 6. prosince od 16 hodin v Katolickém domě. Může na něj přijít kdokoliv, kdo se prokáže vlastnoručně vyrobenou pohlednicí. „Já mám tak záruku, že tam přijdou ti, kteří chtějí nějak pomoci,“ vysvětluje princip farář Kaňa.

Hlavním programem na večírku je divadelní vystoupení dramatického oddělení ZUŠ Blansko. Doprovodný program bývá různý, např. přijíždí cvičitel slepeckých psů pan Dvořák z Adamova. Cílem je ukázat dětem výcvik psů, předvést, co umí, ale hlavně naučit děti chovat se k nim i k nevidomým.

Každý rok se prázdných pohlednic rozdá 200 — 300 kusů. Hotové dětské výrobky jsou pak v kostele k dispozici za dobrovolný příspěvek. Tímto způsobem se na tři děti, které má farnost v adopci, vyberou nějaké finanční prostředky. Většinou jich je ale málo, a tak farář zbytek doplatí, aby splátka, která činí kolem 15.000 Kč, mohla být koncem roku odeslána.