Turistická sezona zahájena: Blansko má nový český rekord!

3. dubna 2006, ostatní, přečteno: 6049×

Příjemné jarní počasí a zvědavost přilákaly na zahájení turistické sezony v Blansku nemálo účastníků. Ti se scházeli v neděli 2. 4. ráno k Informační kanceláři Blanka, kde byl start Dezorientačního pochodu městem ve stopách Kašpara Krásy Blanenského a jeho přátel. Ještě předtím ale všechny čekalo občerstvení v podobě kávy a koláčků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Většina účastníků pochodu, těšících se, co nového se dozví o historii významného blanenského rodáka, přicházela již ve správném dobovém obutí, tedy s každou botou jinou. Ti méně odvážní si náhradní přezůvku nesli v tašce. Někteří uposlechli výzvy a přišli ve „skoro“ dobovém oblečení.

před informační kanceláří
Kašpar Krása Blanenský rozdával před informační kanceláří koláčky. Sir Archibald Base byl průvodcem na trase pochodu.

Chvilku pře desátou hodinou vyrazil průvod na trasu po ulici Rožmitálově. Zde se v dolní části na chvíli zastavil u jedné z laviček, na níž přesně před 101 lety odpočívali na stejném pochodu Blanskem také přátelé Kašpar Krása Blanenský, sir Archibald Base a Jára da Cimrman. Na počest našeho rodáka byla lavička opatřena štítkem s nápisem „Lavička Kašpara Krásy Blanenského“. Slavnostně ji společně odhalili poslanec Miloslav Kala a místostarosta Ivo Polák.

lavička Kašpara Krásy
Poslanec Miloslav Kala a místostarosta Ivo Polák na lavičce Kašpara Krásy Blanenského.

Průvod se zastavil i u nové plastiky při kruhové křižovatce, aby se přítomní dozvěděli, že „na tomto místě se ale vůbec nic významného nestalo...“ s výjimkou toho, že zde byla před rokem nalezena schránka s dokumenty odhalujícími existenci Kašpara Krásy Blanenského. Díky rekonstrukci kanalizace, která zde probíhala, a neobvyklé náhodě, jakožto i pozornosti nejmenovaného dělníka, tak máme nyní možnost studovat život a dílo tohoto jedinečného génia.

místo nálezu dokumentů o Kašparovi
Místo nálezu dokumentů o Kašparovi Krásovi Blanenském zdobí plastika.

Průvod pak pokračoval přes Wanklovo náměstí a náměstí Republiky. Druhé jmenované získalo svůj název díky Járovi Cimrmanovi. Hlavně díky jeho odvaze ... nebo možná bláznovství. Vykřikovat v té době „ať žije republika na veřejném prostranství“... No věděli jste tohle?

Následovala zastávka u dřevěného kostelíka. Inu pánové byli tenkrát prozíraví a měli i vkus, že vybrali do těchto míst zrovna takovou nádhernou stavbu, která, jako by zde stála odjakživa. O kousek dál u školního hřiště jsem zjistil, že jsem na tom stejně jako sir Archibald Base. Ani mně se už nechtělo absolvovat původní trasu pochodu přes Macochu, a tak se šlo rovnou k zámeckému parku. Zde si všichni, stejně jako naši turisté před 101 lety, obešli zámecký rybníček, aby si vychutnali jeho krásu. Z letmého sečtení účastníků pochodu vyšlo číslo 150.

dřevěný kostelík
Přednáška u dřevěného kostelíku.

Kolem bowlingu a boční branou pak přišli všichni příjemně naladěni na pokoření kuriózního rekordu před blanenský zámek. Zde bylo pro všechny účastníky pochodu připraveno občerstvení a čekalo se jen na zahájení oficiálního sčítání počtu osob v jednom místě, které mají obutou schválně každou botu jinou. Ten okamžik přišel v 11 hodin, kdy se otevřela zámecká brána a na nádvoří začaly proudit dvojice leckdy v podivné obuvi. Nad vším bděly zapisovatelky a především Martin Jonáš z Agentury Dobrý den z Pelhřimova, který jediný mohl oficiálně potvrdit sečtená čísla a pokoření rekordu.

občerstvení
Občerstvení pro účastníky pochodu. Vynikající a zdarma.

Jestliže na pochod se vydalo 150 lidí, pak stejné množství jich dorazilo ještě před zámek jen kvůli účasti na pokoření rekordu, protože Blansku se to podařilo a s počtem 294 účastníků splňujících daná pravidla překonalo původní rekord několikanásobně!!! Blansko se zapisuje do Knihy českých rekordů a patřičný certifikát očekává v nejbližších dnech poštou.

počítání dvojboťáků
Sčítání účastníků s každou botou jinou probíhalo v zámecké bráně.

Chybělo jen vyhodnotit nejkurióznější převleky, obleky a kombinace obuvi. Ceny tak dostaly děti v kočárcích, rybář, kombinace lyžák – lodička, ale také potápěč – jeden z posledních žijících obyvatel sportovního ostrova.

kombinace lyžák – lodička
Hitem letošní jarní sezony se stala kombinace lyžák – lodička.

Na tento den toho ale připadlo ještě více. Otevřeny byly dvě výstavní expozice. Jedna se jmenuje Kabinet Krásných Kuriozit Kašpara Krásy, v níž najdete jen pár předmětů, zato však s velkou „historickou hodnotou“ a téměř neuvěřitelným příběhem vážícím se ke každému z nich. Uzavře se poměrně brzy – už tuto neděli 9. dubna. Tak neváhejte!

Kašparovy brusle
V zámeckém sklepení najdete nejen Kašparovy brusle.

Další výstava začala v zámeckém sklepě, kde Muzeum Blansko představuje pomocníky v domácnosti našich babiček a prababiček. Mezi čtyřmi sty exponáty najdete historické váhy, mlýnky, žehličky, šicí stroje a mnoho dalších zajímavých předmětů, které již dávno z používání vyřadily jejich moderní alternativy. Na výstavě, která potrvá do konce ledna 2007, se podílelo mnoho soukromých sběratelů, kterým patří za zapůjčení exponátů dík.

pomocníci v domácnosti
Z výstavy „pomocníci v domácnosti“.

Akce, kterou v Blansku navštíví 400 lidí, se dá považovat za velmi úspěšnou. Takové bylo i zahájení turistické sezony 2006 první dubnovou neděli v zámeckém parku. Do informační kanceláře již dorazilo od jednoho účastníka poděkování a fotografie z akce. Tamtéž už ale přemýšlejí, jak zahájit sezonu příští. Že to bude opět neobvyklým způsobem, to si můžeme být jistí.