Blansko přivítá v závěru května 3. Mistrovství Evropy v biketrialu

15. května 2006, sport, přečteno: 4190×

Mistrovské závody biketrialu (či také cyklotrialu) se jedou v České republice na devíti místech a přesto bylo vybráno právě Blansko k pořadatelství třetího Mistrovství Evropy. Je to zcela jistě velké uznání místním vyznavačům tohoto pěkného a vskutku mužného sportu, v němž se mnozí ze závodníků chovají tak, jako by pro ně neexistovaly fyzické zákony. Konečně, zda to umějí naši jezdci a jaké snesou srovnání s účastníky z Evropy, o tom se můžeme přesvědčit ve dnech 27. – 28. května, kdy je „Biketrial European Championship 2006“ pořádán.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mistrovství Evropy v biketrialu Blansko 2006

O podrobnější informace jsem poprosil duši blanenského biketrialu a hlavního pořadatele evropského šampionátu, Jiřího Hollmanna. V úvodu jsem se zeptal, zda se nějak liší rozdělení účastníků do jednotlivých kategorií v porovnání s naším mistrovstvím.

„V podstatě jde o shodné kategorie, pouze jsou navíc Junior dvacet palců a Junior dvacet šest palců, v obou pojedou závodníci narození v letech 1989 – 1996, u ženské skupiny přibyla kategorie Ladies, určená ženám narozeným v roce 1991 a starším. Kategorii Femina jedou dívky narozené v roce 1992 a mladší. Není vyloučeno, že se pojede i soutěž národů, a to v případě, že se k ní přihlásí nejméně tři čtyřčlenná družstva složená tak, že tři jezdci jsou z kategorií mladších a jeden z kategorie starších závodníků.“

Pořadatelům, kteří pracují pod vedením ředitele závodu pana Radima Kakáče, nastává čas finišování, neboť už 20. května začínají se stavbou kontrolních úseků, jejichž finální podoba bude hotová po 25. květnu.

Určitě stojí za zmínku, že tradičně bude u Myslivny v rekreační oblasti Palava postaven umělý kontrolní úsek, tedy překážka, ostatní budou vytyčeny v terénu podél potoka směrem k Češkovicím. Prostředí je vhodné nejen pro účastníky mistrovství, ale také pro diváky, kteří prožijí určitě pěkné dramatické chvíle v přírodě.

„A užijí si nejen přírodu,“ doplnil Jiří Hollmann, „ale mohou získat také krásnou cenu, protože budeme mít tombolu a první cenou je čtyřkolka, kterou laskavě věnoval Pavel Blata.“ (Mimochodem, Pavel Blata má k trialu, chcete-li šlapačkám, i když motocyklovým, blízko, neboť v době své aktivní závodnické kariéry ani v těchto soutěžích nechyběl – pozn. ar.)

Asi ještě nejsou uzavřeny nominace, přesto poprosím alespoň o předběžný odhad startujících a snad také i o jejich domovinu…

„Počítáme, že přijede asi 120 jezdců, nejvíce pravděpodobně ze Švédska a Španělska, ale také Poláci a Slováci, kteří mají jezdce Bartáka, mistra světa v kategorii Senior, jezdí v početném obsazení, nebudou chybět ani závodníci z Francie a Německa…“

…a samozřejmě naši. Ví se už, kdo z blanenských pojede? Předpokládám, že určitě pětinásobný mistr světa Vašek Kolář?

„Nominace opravdu ještě není uzavřena, známá bude po závodě 13. května na Koberově mlýně, který pořádá cyklotrial Jemnice (stejně jako u jiných vesměs také s označením ÚAMK – AMK klub cyklotrialu – pozn. ar). Ale ve startovní listině Mistrovství Evropy v Blansku by se měl určitě objevit jmenovaný Václav Kolář, a to v kategorii Junior 20, potom vítěz prvního letošního závodu Martin Kakáč v kategorii Minime. Vyloučen není start Václava Grice v kategorii Benjamin, který byl sice druhý, ale ze vítězným Slovákem, startovat by měl v kategorii Master i David Hollmann.“

Cyklotrial je sport, v němž sice zápolí jezdci, ale jejich výkon podle stanovených kritérií hodnotí rozhodčí. Jak bude zaručena objektivita, aby snad nemohlo být podezření, že je nadržováno jezdcům se lvíčkem na dresu?

„Samozřejmě je objektivita nutná a k ní jistě přispěje účast minimálně šesti zahraničních rozhodčích, což znamená, že jich bude zhruba polovina z celkového počtu.“

V propozicích Mistrovství Evropy je mj. uveden časový limit 120 sekund ke zdolání kontrolovaného úseku. Není to příliš málo?

„Pro někoho ano (odpovídá se smíchem), ale většinou je to doba dostačující. Limit byl stanoven proto, aby se jezdci zbytečně dlouho na úseku nezdržovali, někteří by byli schopni i několik minut stát na místě.“

Jiří Hollmann
Hlavní pořadatel Mistrovství
Evropy v biketrialu Blansko 2006
Jiří Hollmann na snímku
autora rozhovoru.

Po Mistrovství světa, které se v Blansku před lety jelo, je Mistrovství Evropy v biketrialu druhou nejvýznamnější událostí tohoto sportu ve městě a letos určitě prvořadou mezi sportovními aktivitami Blanska. Kdo se ještě, kromě hlavního pořadatele, jímž je ÚAMK – AMK Blansko, klub cyklotrialu, na organizaci podílí?

„Spolupracujeme, a to velmi dobře, s Městem Blansko, dále s SK ČMF – biketrial i Jihomoravským krajem. Ředitel Krajského úřadu Jihomoravského kraje Ing. Jiří Crha převzal nad mistrovstvím záštitu.“

Žádný velký sportovní podnik se neobejde bez sponzorů, partnerů, kteří pomohou. Které jste získali?

„Z hlavních našich partnerů pro Mistrovství Evropy jsou to Pivovar Černá Hora, a. s., LIKO – S, a. s. Femoto, Prins, FPO, barvy Bártek, ale k nim patří ještě řada dalších.“ Poslední květnový víkend bude jistě velkým svátkem a k závodiště v Palavě přiláká hodně diváků. Lze věřit, že jak prezident EBU pan Libor Musil z Vyškova, tak JUDr. Jan Havelka, oficiální delegát Českérepubliky, jakož i další činovníci, budou moci podat jen ty nejlepší reference o blanenských pořadatelích. Kromě již jmenovaných se na organizaci podílejí ještě Ivo Hlaváček, tajemník, Renata Hlaváčková, hospodářka a Eva Rampulová, asistentka ředitele závodu.


Aby pozvánka byla úplná, zbývá ještě přidat několik potřebných údajů o průběhu Mistrovství Evropy v biketrialu Blansko 2006:

Z pátečního pořadu vyjímám upozornění na Festival filmů o biketrialu, který začíná ve 20 h v blanenském kině a pokračuje v sobotu 27. 5. ve stejný čas na stejném místě.

Sobota 27. 5.:

v 10 h startují kategorie Poussin (jezdci narozeni v roce 1996 a mladší), Benjamin (1994 a 1995), Minime (1992 a 1993), Femina a Ladies.

v 18.30 h začne pořad slavnostního zahájení, a to průvodem městem od zastávky ČD do zámeckého parku, kde se uskuteční v 19 h otevírací ceremoniál s představením jezdců.

Zhruba od 20 hodin se propojí slavnostní zahájení Mistrovství Evropy s probíhajícím Historickým jarmarkem, pořádaným Městem Blansko, který bude zakončen ohňostrojem.

Neděle 28. 5.:

v 9 h startují kategorie Junior 20", Junior 26", Senior a Expert (obojí 1988 a starší, rozlišení velikostí kol), Elite a Master (podle nominace BIU).

Slavnostní vyhlášení výsledků Mistrovství Evropy a oficiální ukončení bude v 17 h v prostoru závodiště.

V 17.30 h přijde na řadu slosování tomboly.