Městský klub se přes prázdniny zcela promění

25. května 2006, ostatní, přečteno: 5084×

Jednou z větších letošních investičních akcí je rekonstrukce Městského klubu. Částečných úprav doznala vstupní část budovy již loni, kdy byly staré železné dvojité dveře nahrazeny automatickými posuvnými dveřmi s termoizolačním sklem. Vstupní hala se prosvětlila a je prostornější. V šatně se objevily nové otočné věšáky, ve všech podlažích byly instalovány podhledové stropy a nové osvětlení. Budova sice získala důstojný vstup i haly vypadají lépe, ale to základní – prostory, kde se konají plesy, koncerty či divadelní představení a diváci v nich stráví nejvíce času, zůstaly nedotčeny. Nejen to se má letos změnit.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Velký sál

Velké změny čekají podle projektu Ing. arch. Moniky Sirné hlavní sál. Vstup do něj se posune pod konec balkonu. Dvoje dveře vstupu nahradí uprostřed jedny velké a před nimi vznikne tzv. čistící zóna – kvalitní středně šedý zátěžový koberec. Sál tak bude o prostor pod balkonem menší, tzn. zadní stěna se zarovná. Vyměněny budou všechny dveře v sále a nepotřebné zazděny (např. druhé dveře do modrého baru). Bary zůstanou zachovány oba dva – větší modrý i menší červený. Nájemci je mohou využívat podle předpokládané návštěvnosti. Zazděny budou také vikýře na baletní sál, který nyní využívá Soukromá základní umělecká škola.

návrh hlavního sálu

Vyměněny za nové budou již značně opotřebované parkety. Předpokládá se barva v odstínu oranžové třešně (bude ještě upřesněno s dodavatelem). Stěny dotvoří dřevěné obklady v kombinaci s kovem a sádrokartonové desky. Na balkoně v čele sálu bude zvýšeno zábradlí nerezovým madlem. Stěny zábradlí balkonu budou zevnitř opláštěny deskami plovoucí podlahy, z vnějšku akustickými obklady pro zatlumení prostoru. Akustické zatlumení musí splňovat i všechny vstupní dveře na sál.

Největší změnu zaznamená strop sálu a osvětlení. Ten bude řešen jako celoplošný beze spár z akustických desek Gyptone s vloženou minerální izolací, zčásti pokrytý zrcadly. Určitě musí dojít k jeho zpevnění, neboť nyní je udělán jednoduchou technologií, která by novou zátěž nevydržela.

Z nákresu je patrná štěrbina šířky 85 mm, v níž bude instalováno regulovatelné osvětlení zakryté pískovaným sklem. Na pravé podélné straně sálu jsou navrženy nové světelné rampy pro divadelní reflektory s lávkami pro obsluhu.

Dobudován bude únikový východ na spodní dvůr (vlevo před modrým barem), který rovněž poslouží pro navážení techniky a zboží do barů. I jevištní portál s novými schody prohlédne. Hlavně novým nátěrem, obkladem z kovové fólie a skrytím reproduktorů. Vizuální vzhled celého hlavního sálu se kompletně změní.

Průčelí budovy

V plánu je také dokončení rekonstrukce průčelí budovy. Stará otočná a mnohdy již netěsnící okna nahradí nová plastová v šedém odstínu a skleněnou výplň pod nimi zeď. Celou fasádu zateplí 100mm polystyren – společně s výměnou oken lze očekávat významné úspory energií.

návrh průčelí klubu

Nad vstupem bude průčelí prosklené, zbývající plochu fasády ozvláštní vodorovně členěné stříbrné hliníkové slunolamy. Barvy omítky jsou zvoleny vanilkově žlutá pro plochu kolem oken, bílá na železobetonová žebra a světle šedá okolo oken. Fasáda bude vyřešena plošně bez zvýraznění okenních otvorů a získá tak novou důstojnou tvář.

Nový středně kapacitní sál

Velký hlavní sál se nehodí pro pořádání všech typů akcí. Některé vyžadují komornější prostředí, a tak přišel požadavek na vybudování středně kapacitního sálu pro cca 100 lidí. Vznikne na místě kanceláří v 1. patře v severní části budovy vybouráním stěny v sálu S2. Firmě ASM, která zde momentálně sídlí, bude vybudováno nové zázemí v přízemí budovy.

Loutková scéna v sále S2 zůstane zachována, jen se zvětší pódium, aby se na něj vešel diskžokej nebo malá kapela. Kvůli úpravě budou vyměněna také stará okna do dvora směrem k letní zahrádce. Položena bude nová podlaha, vybudováno nové pracovní i scénické osvětlení a akustické zatlumení celého prostoru. Po pravé straně vznikne nový bar, vlevo samostatná šatna pro tento sál. Ten tak bude kompletně nezávislý na dalším provozu klubu.

Přijdete-li na podzim do klubu, určitě jej nepoznáte. Změní se zvenku i zevnitř. Započetí prací je plánováno o prázdninách, předpokládané ukončení v polovině září. Do rekonstrukce bude investováno přes 8 milionů Kč.