Film o Blansku „Příběh vody a ohně“ získal významné ocenění

2. listopadu 2006, ostatní, přečteno: 3785×

Tradiční soutěžní přehlídka regionálních televizních studií, která se každoročně koná pod názvem Kafka 2006 opět přilétla do Kopřivnice. Už podesáté se to nejlepší z regionálního zpravodajství či vlastních reklamních či publicistických děl prezentovalo od 27. do 28. října v Kulturním domě v Kopřivnici. Mezi nimi i blanenské studio Audiovisual.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kafka je určena těm, kdo zpracovávají a zajišťují regionální zpravodajství nebo vytvářejí vlastní pořady, jako dokumentární filmy, reklamní spoty, a jiná díla. Svým zaměřením je stále jediná svého druhu v České republice, dveře do promítacích sálů jsou ale přístupné i široké veřejnosti.

Letos měla přehlídka mezinárodní charakter. Konala se pod patronátem Ministerstva kultury ČR jako akce Měsíce české a slovenské vzájemnosti a představila se na ní i studia našeho východního souseda – Slovenské republiky. Do soutěže se přihlásilo celkem 28 televizních studií a televizí z obou republik. Přihlášeno bylo celkem 72 soutěžních snímků, už tradičně nejsilněji byly obsazeny kategorie Dokument a Zpravodajství.

Studio AUDIOVISUAL, které zajišťuje vysílaní Televize Blansko, přihlásilo do soutěže film „Příběh vody a ohně“. Vzhledem k časovému omezení soutěžních snímků do 20 minut byl prezentován pouze 2. díl, který svou délkou uvedený limit splňoval. Všechny snímky hodnotila porota složená z dramaturgů České televize a pedagogů filmových, divadelních škol a žurnalistiky.

Film „Příběh vody a ohně“ porotu zaujal a ta ho ocenila udělením 2. místa v kategorii dokument. První místo nebylo uděleno. Na nejlepší film v kategorii dokumentů ještě společně s blanenským filmem aspiroval film společnosti GATE TELEVISION „Hranice v Kosovu“. Porota se nemohla dohodnout na pořadí, a proto oběma filmům udělila 2. místo rovným dílem.

Kafka 2006 – předávání cen
Zástupci studia AUDIOVISUAL při přebírání ceny – Kopřivnické KAFKY.

Film „Příběh vody a ohně“ byl zpracován ke stému výročí povýšení Blanska na město a v době oslav měl příznivý ohlas u blanenských občanů. Teď se mu dostalo i ocenění od odborné veřejnosti.

tvůrci s Kafkou
Tvůrci s cenou – zleva Jan Popelka, Zbyněk Petržela, KAFKA (cena), Radek Popelka.
Fotografie archiv studia Audiovisual.