Rekord padl, se žlutou ponožkou šlo přes 500 turistů

10. dubna 2007, ostatní, přečteno: 5281×

Pochod s jednou ponožkou žlutou byl už druhým recesistickým zahájením turistické sezony, ale prvním, které se uskutečnilo v rámci spolupráce mezi městy Blanskem, Boskovicemi a Pivovarem Černá Hora. Smlouvu o společné propagaci regionu Moravský kras a okolí podepsali jejich zástupci loni.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Už od osmé hodiny ranní se mohli zájemci hlásit k pochodu v boskovické Šmelcovně, v Blansku byl start v zámku. Lidé se postupně trousili, přicházeli pěšky, přijížděli na kolech nebo i vlakem z Brna. Tras bylo připraveno hned několik a každý si mohl vybrat podle toho, na co se cítil. Hlavní nápor přišel mezi 9. a 10. hodinou. Většina účastníků se nechala vyvézt připravenými autobusy na Hořice, odkud se pak vydali na asi 9km trasu lesem do Černé Hory.

start trasy v zámku start trasy v zámku
V Blansku se startovalo od zámku.

Jak popisuje Jiří Kučera, Kašpar Krása Blanenský podnikl před sto lety podobný pochod se svými přáteli Petrem Bezručem a dr. Karlem Absolonem. Tenkrát měli jednu ponožku žlutou, Kašpar Krása navíc tradičně i každou botu jinou. Při této příležitosti složili i oslavnou báseň, kterou se podařilo objevit teprve nedávno.

Petr Bezruč – Kašpar Krása Blanenský
Ponožka žlutá

Je tomu, pravda, roků pár,
to nohy nám ještě sloužily.
Do Černé Hory na pohár
dobrého piva jsme chodili.

Ať z Brna nebo z Blanska zas,
i z Boskovic jsme se ubírali
a pro ten malvaz – krásu krás
bychom si boty rozedrali!

Tu viz, zde mistr Kašpar kráčí,
má každou botu jinou.
S ním též Absolon doktor kvačí,
oba jdou piva za vidinou.

A také Bezruč, bard to slezský,
přidal se v tento trojlístek.
Vždyť v Černé Hoře je tak hezky,
zbavme se žití bolístek!

Jak však náš spolek označiti,
ať nás tam každý pozná?
Různé boty jak Krása míti?
Ta představa je hrozná!

Klobouky shodné pořiďme si!
Navrhl boskovický rodák.
Kašpar zas křičí jak na lesy,
a taky stejný rolák!

Co básník k tomu všemu dodá?
To byste do něj neřekli:
Klobouky stejné? Peněz škoda!
Budeme mít stejnou fusekli!

Však jakou pro ni zvolit barvu?
Ať veselá je, živá!
Tu napijí se, utřou bradu
a svorně řeknou: piva!

Ponožka žlutá navždy bude
odznakem pivních poutníků.
Ponožky bílé, modré, rudé,
necháme doma v šuplíku

a na svůj výšlap vyrazíme,
užít si jaro, čistý vzduch,
Pak pivem žízeň uhasíme,
čímž vzroste turistický ruch!

Proto i nyní byl zvolen pokus o překonání rekordu v počtu lidí s jednou žlutou ponožkou v jednom místě. U vchodu do areálu zábavního centra Sladovna bylo připraveno sčítání účastníků s jednou žlutou ponožkou. Kdo se pokusu o rekord a pochodu zúčastnil, dostal také kupon na občerstvení a lístek do slosování. Zájem předčil očekávání, žluté ponožky byly už pár dní vyprodané a organizátoři sháněli na poslední chvíli do cíle pochodu v Černé Hoře další páry pro ty, na něž se nedostalo. Jen z Blanska se na pochod vydalo 432 registrovaných účastníků, z Boskovic jich vycházelo asi 150. Již z těchto čísel je zřejmé, že rekord byl několikanásobně překonán, neboť ten původní držela Praha, a to v počtu 70 osob. Do Sladovny v Černé Hoře nakonec dorazilo celkem 554 lidí a šest psů s jednou žlutou ponožkou. Psi bohužel nejsou do rekordu započítáni.

počítání účastníků v Černé Hoře zúčastnili se i ti nejmenší
Počítání účastníků s jednou žlutou ponožkou v Černé Hoře.

Nad vším bděl a vše dokumentoval prezident Agentury Dobrý den z Pelhřimova Miroslav Marek, která vydává Českou knihu rekordů a jejíž součástí bude v příštím vydání i tento nový rekord ustavený při zahájení turistické sezony. „Jak já to vidím, nejde moc o rekord, ale o fór a hlavně o dobrou náladu. To rozhoduje, kam se lidi vydají. A zde se to podařilo a moc se mně zde líbí,“ tvrdí Miroslav Marek.

póza pro fotografy

Akce nadchla místostarostku Boskovic Ing. Jaromíru Vítkovou: „Počet účastníků zde je ohromující a jako organizátoři můžeme být velmi spokojení. Jedná se o první akci většího rozsahu na základě smlouvy mezi Boskovicemi, Blanskem a Pivovarem Černá Hora. Smlouva vyprší na konci tohoto roku. Myslím, že se do té doby sejdeme a budeme hledat další společné akce a rozšiřovat znění dohody, aby se mohla zase prodloužit, alespoň na rok 2008.“ Bohatou účast ocenila i starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová a rovněž se optimisticky vyjádřila k další budoucí spolupráci.

zaplněné Centrum Sladovna slosování lístků
Zaplněné nádvoří Sladovny. Slosování zaregistrovaných účastníků a předávání cen. Fotografie: S. Mrázek

Návštěvníci si celý den mohli užívat krásného počasí, bohatého občerstvení a zaposlouchat se do písní v podání boskovické kapely Trní. „Takové recesistické zahájení turistické sezony se žlutou ponožkou se mně moc líbí, protože je zde dobrá atmosféra, připojila se spousta lidí a také proto, že k tomu patří sportovní aktivita a hlavně je zde skvělá nálada,“ pochválila akci Alena Žákovská, která do Černé Hory vyrazila z blanenského zámku.

Všichni netrpělivě čekali na slosování a vyhlášení soutěže o nejlepší dobový kostým. Dvoudenní zájezd do maďarských lázní si nakonec odnesl Milan Daněk v hasičské uniformě svého dědečka. Ceny v podobě finančních částek na činnost obdržely od majitele pivovaru pana Fuska tři nejpočetnější zúčastněné oddíly.