Školáci soutěžili ve znalosti zákonů

8. května 2007, ostatní, přečteno: 5829×

Stalo se tak v rámci projektu PARAGRAF 11/55, což je vědomostní postupová soutěž určená žákům 5.–9. tříd základních škol a ekvivalentních ročníků víceletých gymnázií. Soutěž probíhá v České republice z iniciativy Aliance Zákon 18 již od roku 2001.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

ZŠ Adamov
Soutěžící ze ZŠ Adamov odhadují,
zda klukům a holkám ve videoukázkách
již bylo 18 let. Odpověď NE byla
v tomto případě správná. Foto: S. Mrázek

Cílem soutěže je posílit právní vědomí dětí a mládeže obecně, přiblížit dětem a mládeži právo a legislativu České republiky seznámit je s vybranými právními normami, zamezit přístupu nezletilým k cigaretám, poukázat na to, že nerespektování zákona není ve standardní demokracii normální a vyvolat o tomto tématu diskuzi.

Nejlepší družstva ze školních kol postupují do kol oblastních. Organizátorem a koordinátorem blanenského kola byl jako obvykle Dům dětí a mládeže v Blansku. To se uskutečnilo ve čtvrtek 19. dubna v budově okresního soudu. Velký sál byl však tentokrát poloprázdný. Chyběly zde fandové týmů blanenských škol, které se soutěže letos nezúčastnily. Na pódiu se tak utkaly jen tři družstva – z Gymnázia Rájec-Jestřebí, ZŠ Adamov a ZŠ Jedovnice.

Do krajského kola, které se uskuteční 14. 5. v Kulturním domě v Dolních Kounicích, postoupilo družstvo Základní školy Adamov, když jen o dva body zvítězilo nad žáky z Gymnázia Rájec-Jestřebí. Pokud uspěje i zde, postoupí do finále, které se koná v Praze.