Město zruší výtokový stojánek u vodárny

5. prosince 2007, zprávy z MěÚ, přečteno: 5835×

Auta stojící na trávníku nebo v silnici, ucpaná ulice, problémy autobusů městské dopravy projet touto ulicí. Taková situace nezřídka nastává u výtokového stojánku pod vodárnou u Kauflandu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Desítky lidí, nejen z Blanska, si sem jezdí pro pitnou vodu, která zde zatím teče „zdarma“. Někdy s pětilitrovým kanystrem, jindy s vozíkem naloženým 50litrovými barely a s hadicí pro jejich naplnění. V létě si někteří vodu berou i na zalévání zahrádky. To se má ale v příštím roce změnit.

Dříve, kdy voda nedosahovala po celém Blansku stejné kvality, zde byl oficiální vývod s kojeneckou vodou. Jenže to už dávno neplatí. „Dnes už je voda stejně kvalitní v celé síti v Blansku. Každému doma z kohoutku teče stejně kvalitní voda jako u vodárny. Díky tomu i výše uvedeným problémům jsme se na radě rozhodli tento zdroj zrušit,“ uvedla starostka PhDr. Jaroslava Králová.

vodarna
Ulice ucpaná stojícími auty. U vodárny nijak neobvyklý obrázek.

Rada města schválila odstranění tohoto zdroje pitné vody, jehož spotřebu hradí Město ze svého rozpočtu. Náklady jen za vodu činí ročně cca 20.000 Kč, ale ty nejsou poslední. „Další náklady tvoří údržba tohoto zařízení. Ať už jsou to opravy toho, co lidé poničí, nebo čištění stojánku a blízkého okolí od nafty, kterou sem kdosi vylil. Tyto náklady však nemáme přesně vyčísleny,“ sdělil vedoucí komunálního odboru Ing. Pokorný.

Stojánek zmizí, ale zůstane zachována šachta, aby bylo možné dočasně v případě náhlé a nezbytné potřeby zpětnou instalací tento zdroj využít. Odstranění stojánku a práce na úpravě rozježděné trávy a okolí jsou připraveny na příští rok.