Političtí vězni vzpomínají

29. prosince 2007, ostatní, přečteno: 4753×

V rámci projektu společnosti Jeden svět na školách jsme se zúčastnily besedy s panem Františkem Hrubým na téma političtí vězni.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na začátku besedy nám byl promítnut film o osudech čtyř žen vězněných v 50. letech minulého století, které ve filmu vzpomínají na těžké chvíle strávené v cele a na nekonečné výslechy, při nichž byly terorizovány nejen fyzicky, ale také psychicky. I přes spoustu slz s úsměvem vzpomínají na přátelství, která za zdmi vězení vznikla a která trvají dodnes.

Po zhlédnutí filmu nám byl dán prostor na dotazy. Pan Hrubý nám povykládal o tom, že byl také mezi lidmi odsouzenými minulým režimem. Ve vězení si odseděl celých 10,5 roku, a to jen za to, že nechtěl nechat zaplombovat mlátičku.

Poté, co nám povykládal svůj příběh, nám pustil dokumentární film o Josefu Bryksovi, československém letci, který za 2. světové války létal za britskou RAF (Royal Air Force). Bryks byl několikrát vězněn v německých zajateckých táborech, ale pokaždé se mu podařilo uprchnout. Po válce se spolu se svojí ženou odstěhoval zpět do Československa, kde byl až do roku 1945 považován za hrdinu. Po roce 1945 byl však zařazen do zálohy a roku 1948 byl zatčen a odsouzen za přípravu útěku za hranice. Z vězení už se nikdy nevrátil. Bryks obdržel mnoho vyznamenání, mimo jiné Řád britského impéria, hodnost štábního kapitána a v roce 1991 byl in memoriam povýšen na plukovníka.

hruby

Beseda byla velice zajímavá, zvláště pak pro nás, které jsme tento režim nezažily a asi jen stěží si dovedeme představit, jaká tato doba byla. Panu Hrubému děkujeme za ochotu přijít a za čas, který nám věnoval.

Klára Hnátovičová