Mapy na webu nejen pro projektanty

18. února 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 6042×

Od února jsou na oficiálním webu města Blanska www.blansko.cz přístupné nové mapy. Zájemci je najdou na stránkách stavebního odboru.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zveřejnění mapových podkladů vyžaduje zákon. Nejen stavebníci a projektanti, ale všichni občané mají nyní možnost prohlédnout si územní plán města Blanska, ale i obcí, které pod Stavební úřad v Blansku spadají.

Mapový server v současné době obsahuje tyto podklady:

  • Územní plán Blanska
  • Územní plány obcí
  • Rozpracovanost ÚPD v ORP Blansko
  • Rajóny referentů Oddělení stavebního řádu
  • Rajóny referentů Oddělení územního plánování a regionálního rozvoje
  • Turistická informační služba

Mapový server najde na adrese www.blansko.cz/gis/.

„Tato veřejná služba obsahuje méně dat, a tím i funkcí, než profesionální služby, které mohou být jen na intranetu vzhledem k ochraně použitých a převzatých dat. Na druhou stranu vystavené územní plány ušetří projektantům i nám spoustu práce, protože dotazy na ně tvoří nemalou část naší každodenní pracovní náplně,“ je přesvědčená Ing. Bohdana Šlanhofová, autorka některých datových vrstev. Jejich aktualizace provádí při každé změně. Rozšiřování o další podklady v budoucnu je možné. Další mapy, resp. služby, možná časem přibudou, ale prozatím je vystaveno vše, co bylo možné vystavit.

Pro návštěvníky Blanska bude možná zajímavá Turistická informační služba. „Vznikla jako má vlastní iniciativa, protože službu tohoto typu nejsme povinni zveřejňovat, na rozdíl třeba od územních plánů. Obsahuje zatím omezený počet míst, která nás napadla jako zajímavá a která jsem s kolegyní byla schopná objet autem či na kole ve volném čase a vyfotit ilustrační foto,“ říká Ing. Šlanhofová a dodává, že doplnit nová místa není problém. Moc by však uvítala fotky, protože jí pracovní vytížení běžně nedovolí vydat se do terénu fotit.

Veškeré připomínky k mapovým podkladům, náměty na nové služby, případně fotky zajímavých turistických míst směřujte, prosím, na Ing. Bohdanu Šlanhofovou, tel. 516 775 714, e-mail: slanhofova@blansko.cz.