Nabídka psího útulku

13. února 2008, ostatní, přečteno: 20943×

Útulek pro psy se nachází na jihozápadním okraji města Blanska na ul. Brněnské 25A (točna autobusu MHD).

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Loňské vášně kolem provozu zařízení po změně jeho vedení, zdá se, utichly. Možná k tomu dopomohl i den otevřených dveří, který se zde konal. „Tento chladný den přišlo asi deset lidí, takže jsme se vešli do buňky, do tepla. Dozvěděli se vše o chodu útulku, jak to zde funguje, vyzkoušeli si cvičit zdejší pejsky,“ vypráví nová vedoucí útulku Gabriela Brzobohatá. Akce se osvědčila, a tak už se rodí plány na další setkání.

„Až se trochu oteplí, plánujeme výcvikový víkend. Určitě uděláme zase den otevřených dveří, aby se zase veřejnost mohla přijít do útulku podívat, jak pracujeme. Plánujeme i  výstavu kříženců s umísťováním psů z útulku. Jako novinku jsme zavedli prodej krmiva pro psy,“ vyjmenovává vše podstatné vedoucí útulku. Dobrou zprávou je, že nastane období oprav a vylepšování. Podařilo se sehnat sponzory, takže kotce dostanou novou střechu, přibudou nové boudy a nátěry podlah kotců.

Přelom roku bývá obdobím, kdy v útulcích končí tzv. „nevhodné dárky“ a stavy psů se navyšují. V Blansku se tak ale letos nestalo. „Po Vánocích přišly jen dva nevhodné dárky. Oba pejsky už se podařilo umístit k novým majitelům,“ říká vedoucí Gabrielová. V současné době je v útulku 13 psů. Jsou to hlavně pejsci, kteří zde jsou déle. Jsou zde i dva zachránění psi, kteří byli týraní. Další jsou většinou starší psi, o něž už nebývá moc zájem.

Zařízení útulku obsahuje prostorné kotce se zateplenými boudami pro cca 16 psů. V nouzových případech může být umístěno v jednom kotci i více psů (celý vrh štěňat, snášenliví jedinci apod.). K dispozici je také zateplený celý kotec.

Psům je umožněn každodenní pohyb, a tím možnost vybití přebytečné energie např. hrou, cvičením poslušnosti a procházkami. Psi jsou krmeni 2× denně, štěňata, březí a kojící feny až 8× denně dle nároku jedince. Psi jsou krmeni špičkovými granulemi HAPPY DOG a PRISM.

Každý pes prochází povahovými testy, které určí jeho povahu, aby pro něj mohl být lépe nalezen vhodný majitel. Pro majitele je to výhoda, protože ví, jak se pes chová mezi dětmi a mezi ostatními psy. U každého testu je vedoucí útulku a asistent. Test obsahuje tyto části: odebírání krmiva, reakce na hluk lidí, reakce na neopatrné pohyby, dopravní ruch, chůze na vodítku, reakce na ostatní psy, reakce na ostatní zvířata, prohmat psa, vlohy pro aportování, reakce na střelbu.

Prověřením projde i budoucí majitel, který projeví zájem o psa z útulku. Zjišťuje se, jaký člověk je, okolí, v němž by měl pes být umístěn, a další drobnosti, které jsou nezbytné před umístěním psa k novém pánovi. Ne každý musí nutně psa z útulku dostat. Tato procedura zabere klidně i čtrnáct dní. Dělá se maximum pro to, aby se psi dostali do dobrých rukou a nevraceli se zpět do útulku.

Vyberte si některého ze současných obyvatel útulku. Nový domov hledají:

utrony
Rony – asi 5letý pes, husky

 

utqueena
Queena – asi 3měsíční fenka, kříženec pudla

utkeisi
Keisi – cca 2–3letá fena, kříženec rotvajlera

Útulek je pro veřejnost otevřený:

PO, ČT, PÁ: 15.00–17.00 h
SO, NE: 10.00–11.00 h

Vedoucí provozu: Brzobohatá Gabriela, tel. 737 911 605. Více o útulku a širší nabídku umístěných psů najdete na stránkách www.sluzby-blansko.cz.