Nejen vidět, ale také být viděn

8. února 2008, ostatní, přečteno: 4855×

Pod názvem „...a jsem vidět!“ proběhla v tomto týdnu další dopravně bezpečnostní akce zaměřená k posílení prevence v dopravě, zaměřená především na viditelnost účastníků silničního provozu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Smyslem akce „...a jsem vidět!“ je oslovení osob, zejména chodců, cyklistů, ale i řidičů motorových vozidel a spolujezdců (včetně dětí) v exponovaných místech z hlediska bezpečnosti. Jsou to zejména přechody pro chodce před školami, v místě dopravních uzlů, v místech, kde se pohybují chodci a nejsou zde vybudovány chodníky apod.

Policisté v rámci této akce distribuovali dětem i dospělým retroreflexní prvky (samolepicí pásky určené k vylepení na jízdní kola, přilby, hole, invalidní vozíky, kočárky...., pásky na suchý zip určené především k umístění na oděv).

Použité retroreflexní materiály (certifikované a odpovídající normě ČSN EN 471) jsou materiály, které jsou schopny odrážet dopadající světlo až na vzdálenost 200 metrů. Mají proto perspektivně velké uplatnění při zajištění bezpečnosti chodců a cyklistů v silničním provozu. Nehody, při nichž je zraněn chodec nebo cyklista, se z velké části stávají právě při snížené viditelnosti.

Samozřejmě, že policisté v rámci této akce narazili i na neukázněné řidiče, kterých bylo celkem třicet osm. U třiceti z nich byl přestupek vyřešen přímo na místě uložením blokové pokuty, zbylých osm se bude zpovídat na příslušné pověřené obci.

Pozornosti policistů však neušli ani chodci, a to zejména v Blansku. Tři byli odměněni blokovou pokutou, u několika dalších museli policisté využít ústního napomenutí.

Řidiči i chodci se mohou na obdobnou akci těšit v následujících několika dnech.