Maminky vytipovaly plochy na nová dětská hřiště

21. července 2008, ostatní, přečteno: 5366×

Maminky z Klubu Ratolest pomohly získat podklady pro projekt budování dětských hřišť v Blansku a městských částech.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vybudování hřišť v městských částech má ve svém prohlášení i rada města. Proto když se rozhodovalo, jaké projekty se budou z ROP realizovat, byla do toho začleněna i dětská a velká sportovní hřiště.

Maminky z Klubu Ratolest hodně pomohly zmapováním situace a míst, kde by bylo vhodné hřiště upravit nebo vybudovat. Město vybralo prvky, maminky upřesnily, které se kam mohou dát. Všechny tyto informace dostal na stůl projektant k vypracování studií na jednotlivá hřiště. „Do konce srpna musí být projekty na všechna hřiště a do poloviny října bude podána žádost o dotaci z ROP na výstavbu a rekonstrukci dětských hřišť,“ řekl vedoucí investičního oddělení Ing. Luděk Odehnal.

Projekt se týká celkem 16 hřišť v následujících místech: Olešná, Lažánky, Klepačov, ul. Hořická, ul. Křižkovského, sídliště Zborovce, ul. Salmova, ul. Chelčického, ul. Palackého, ul. Pekařská, sídliště Písečná, ul. Podlesí, ul. Poříčí, areál nemocnice, sportovní ostrov a ul. Horní Palava. Odhadované celkové náklady dosahují 14,65 mil. Kč, ale jedná se o velmi hrubý odhad, který bude zpřesněný až po dokončení projektů na jednotlivá hřiště.

Dětské hřiště musí splňovat jisté normy a požadavky na bezpečnost. Obecně by mělo být oploceno do výšky 80 cm pro zamezení vstupu psům, být označené cedulí zákaz vstupu se psy, mít bezúdržbové, bezpečné a nešpinící dopadové plochy a oddělení míčových her oddělené od dětských prvků např. výsadbou. V rámci rekonstrukcí se předpokládá také doplnění laviček a odpadkových košů.

Dětské hřiště v Dolní Lhotě bude zařazeno v rámci jednoho projektu s velkým hřištěm, neboť se nachází v jednom areálu. Pokud půjde vše hladce, bude projekt podán ještě ve výzvě do 17. 10. 2008. Naopak na schválení dotace pro stavbu čeká velké hřiště v lese na Klepačově. „Stavět se může hned, jak se dozvíme výsledek, zda nám byla schválena či ne. Dodavatelská firma byla již vybrána,“ uvedl Ing. Odehnal.