Krytý bazén i zimní stadion mají nové osvětlení

5. února 2009, ostatní, přečteno: 6540×

Nárůst cen elektrické energie i nevyhovující stav byly důvody k loňské výměně světel na zimním stadionu a letos i v bazénové hale městských lázní.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Rekonstrukce osvětlení na zimním stadionu proběhla již v minulém roce. Původní osvětlení bylo z roku 1989. Jednalo se o stará halogenová svítidla o velkém příkonu. Hlavním důvodem optimalizace byla úspora elektrické energie. „Je to vlastně reakce na současné zdražování elektrické energie. Tím, že došlo k výměně svítidel za nová metalhalogenová výbojková svítidla, došlo ke snížení příkonu řádově o 60 %, čímž dochází k velké úspoře nákladů jednak za elektřinu, ale hlavně na údržbě, neboť stará svítidla byla značně poruchová,“ potvrdil ředitel společnosti Služby Blansko s.r.o. Ing. Radek Snopek.

Návratnost celé investice byla spočítána na velice krátkou dobu, na 1,6 roku. Důležitá je i skutečnost, že 30 % z celkové investované částky 560.000 Kč bylo uhrazeno z programu EFEKT ministerstva průmyslu a obchodu, tedy ze státní dotace.

Z podobného důvodu došlo koncem ledna k rekonstrukci osvětlení krytého bazénu v městských lázních. Díky výměně opět dochází k významné úspoře elektrické energie. Zde byla ale svítidla navíc v havarijním stavu. Z celkového počtu 66 jich bylo funkčních cca 7. To omezovalo samotný provoz, kdy některé závody již nebylo možné kvůli nedostatečnému osvětlení uskutečnit.

lazne01
Příprava otvorů pro nová svítidla.

Reagovalo se tedy na havarijní stav a za částku 230.000 Kč, kterou na akci vyčlenilo zastupitelstvo města, byla svítidla nahrazena.Dnes jich je oproti původnímu počtu polovina – jen 30, přesto velký prostor osvětlí silněji a efektivněji. Osvětlení tak vyhoví i hygienickým předpisům.

lazne02
Hala ještě před rekonstrukcí osvětlení.

Rekonstrukci potřebuje i strop bazénové haly. Ta ale souvisí s rekonstrukcí vzduchotechniky. „Máme připravenou projektovou dokumentaci na kompletní rekonstrukci krytých lázní, tzn. včetně vzduchotechniky, podhledu, hlavní bazénové haly i osvětlení. Tak, abychom mohli i v případě získání části prostředků postupovat koncepčně. Na rekonstrukci vzduchotechniky a stropu budou potřeba miliony korun. Proto se budeme snažit získat podporu z dotačních programů,“ uvedl Ing. Snopek.