Nevidomí mají dnes k dispozici spousty pomůcek

21. února 2009, ostatní, přečteno: 5258×

Den otevřených dveří uspořádala v únoru blanenská pobočka Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Hlavním cílem dne otevřených dveří bylo představení nových prostor v bývalé školce na ulici K. J. Mašky, do nichž se blanenská pobočka SONS přestěhovala v červnu 2008 z výškové budovy. Město je podobně jako prostory ve výškové budově pronajalo za symbolickou částku. Akce byla také spojená s připomínkou 200. výročí narození Louise Braillea, člověka, který vymyslel slepecké písmo, jež se používá dodnes.

Louise Braille by se asi dnes divil, kolik rozličných moderních pomůcek nevidomí mají k dispozici. Tyto pomůcky zde byly nejen k vidění, ale každý příchozí si mohl vyzkoušet, jak fungují a jak se používají. Např. hlasový rozpoznávač barev, hladinka – pomůcka, která ohlídá maximální hladinu v nádobě, indikátor světla, mluvící hodinky, speciální peněženka, pomůcka na rozeznávání bankovek, mluvící tlakoměr, teploměr, osobní váha apod.

sons_01
Pracovnice pobočky představují studentkám zdravotnické školy práci s mluvícím tlakoměrem.

„Pomůcky si zde nevidomí mohou osahat, vyzkoušet, zjistí zde, zda je využijí a zda splňují přesně to, co skutečně potřebují, a na základě toho si ji sami musí zakoupit nebo jim je uhradí zdravotní pojišťovna či na ně přispěje sociální služba,“ považuje za velkou výhodu sociální pracovnice Marie Reková.

keramická dílna
Keramická dílna.

K těm největším pořádaným akcím patří soutěž vodicích psů, která prověří, jak se nevidomý dokáže se psem pohybovat a vyhýbat se umělým i přirozeným překážkám. Zde nevidomí spolupracují s firmou zabývající se výcvikem vodicích psů. Soutěž začínala jako malá prověrka zkušeností většinou známých nevidomých z regionu a postupně se rozrostla do takové velikosti, že pořadatelé již musí odmítat zájemce o účast a dokonce omezovat počet soutěžících. Letošní ročník se uskuteční 24. dubna na náměstí Svobody.

hry pro nevidomé
Každý si mohl vyzkoušet hry určené pro nevidomé a slabozraké.

Dne otevřených dveří se zúčastnily i studentky zdravotnické školy v Blansku. Kromě toho, že se seznámily s pomůckami pro nevidomé a vyzkoušely si, jak fungují, se také dozvěděly užitečné informace o práci s nevidomými v nemocničním prostředí, která má svá specifika a jejíž nejdůležitější součástí je komunikace – neustále mluvit a vysvětlovat, co děláte nebo co a jak budete dělat.

Spolupráce se středními školami v Blansku i Boskovicích je pro organizaci tohoto typu nesmírně důležitá. „Dobrovolníci jsou pro nás důležití. Pomáhají nám nejen při organizaci soutěží a společných akcí, ale dochází i do našeho střediska a předčítají nevidomým knihy, korespondenci nebo je seznamují s novými pomůckami. Bez nich bychom se jen těžko obešli,“ tvrdí Marie Reková.

Nevidomí se věnují mnoha činnostem. Krom jiného, ač sami postižení, pořádají besídku pro hendikepované děti. Vydávají také vlastní časopis s názvem Oko do duše okno. V něm prezentují informace ze života nevidomých, činnost organizace, nové pomůcky, zvou na aktuální akce.

Zrakově postižení lidé mají v Blansku na adrese K. J. Mašky 2 k dispozici velkou společnou místnost, keramickou dílnu a malou místnost pro speciální poradenství. Otevřeno pro všechny je v pracovní dny od 8 do 16 hodin, někdy i o víkendech. Kontakt na středisko je 516 410 595, 607 205 008 nebo e-mail sons.blansko@tiscali.cz.