V lázních se utkají vodní záchranáři v náročných disciplínách

23. února 2009, sport, přečteno: 3911×

Vodní záchranáři zabezpečují prevenci a první pomoc na vodních plochách, veřejných koupalištích nebo při povodních. Možná jste se i vy s nimi setkali např. v blanenském aquaparku či v krytých lázních. Tentokrát je můžete vidět jinak.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zveme všechny příznivce vodních sportů na XIII. ročník záchranářského závodu Blanenská 250. Patří v České republice k nejnáročnějším v měření sil vodních záchranářů. Probíhá vždy poslední sobotu v únoru v krytých lázních v Blansku. Na závody se sjíždí členové mnoha místních skupin z celé republiky.

250ka

Hned v úvodu můžete posoudit připravenost jedinců při házení záchranářské podkovy na vzdálený cíl na vodě, který musí podkovou 3× trefit.

Během závodů budou muset závodníci zvládnout vysoce náročné disciplíny jako je plavání v oblečení, které svou tíhou a velikostí ztěžuje plavci překonávat vzdálenost 50 metrů.

Jako další část závodu je plavaní s cihlou, kterou si musí vylovit ze 4metrové hloubky. Cihla pak nasákne vodou a její váha je nesrovnatelně větší a opět vyzkouší fyzickou zdatnost záchranáře.

Třetí disciplínou je simulace tažení tonoucího, kterého nahrazuje 50litrový barel plný vody. Tyto disciplíny, doplněné o 100 metrů plavání volným stylem, dohromady tvoří závod, ze kterého mají i zkušení záchranáři veliký respekt.

Obvykle v Blansku soutěží kolem 70 účastníků. Každý se snaží o co nejlepší výsledný čas. Hlavním cílem většiny závodníků je dokončit tento náročný závod a nepropadnout fyzickému vyčerpání, které se během závodu může projevit.

Přijďte i vy v sobotu 28. 2. 2009 do krytých lázních od 9 do 14 h povzbudit vodní záchranáře našeho města i ty, kteří k nám přijeli. Jsou to závody vyhledávané též pro svou přátelskou atmosféru. Těšíme se na Vás.

Zbyněk Novotný