Parkování na trávníku je rozšířený nešvar

16. března 2009, ostatní, přečteno: 6696×

Především na sídlištích, kde žije na malém prostoru mnoho lidí, je někdy problém zaparkovat. Řidiči to pak řeší tak, že postaví vozidlo na trávník. Za to jim ale hrozí pokuta.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Bydlím na ulici Dvorské. Je zde velká koncentrace lidí na malé ploše, a tím pádem nedostatek parkovacích ploch pro osobní automobily pro všechny, kteří v této ulici bydlí, takže se parkuje na trávnících. To se mi nelíbí, protože má-li trávník plnit své poslání, musí být pěkný a ne zničený bezohlednými motoristy. Tito se tak dostávají do rozporu s platnými předpisy a vyhláškami a jejich respektování není policií vyžadováno," je přesvědčený Bohumil Lipovský.

parkovani_01 parkovani_02 parkovani_03

S tím, že by situace byla městskou policií přehlížena ale nesouhlasí její ředitel Ing. Martin Lepka. „Pokud se jedná o přestupky uvedené na zaslaných fotografiích, jde konkrétně o přestupky proti veřejnému pořádku podle zákona o přestupcích – zábor veřejného prostranství. Těchto deliktů řešila Městská policie Blansko v roce 2008 celkem 101. Největší jejich koncentraci co do počtu jsme zaznamenali především v okolí ulic Jasanová, Dvorská a Chelčického," doplnil také nejproblematičtější místa.

Jedná se ve valné většině o malé plochy trávníků, případně o plochy, na kterých jsou umístěné sušáky na prádlo (využívané naposledy v 60. letech), které v současné době nikdo nepoužívá. Zlepšení situace by dle názoru pana Lipovského napomohla diskuze o této lokalitě nebo přebudování zničených trávníků na potřebné parkovací plochy, čímž by se vyřešily problémy s jejich nedostatkem a porušováním příslušných vyhlášek.

parkovani_04 parkovani_05

Situace s parkováním se o něco zlepšila na sídlišti Písečná, kde v rámci jednotlivých etap revitalizace přibyly desítky parkovacích míst. Na zmiňovaném sídlišti Sever a ulici Dvorské by měla pomoci situaci vylepšit již schválená investice do Parkového parkoviště vedle hřbitova. Ta přinese cca 60 nových parkovacích stání, navíc pod dohledem kamery městské policie. Jeho realizace má proběhnout ještě letos na jaře – hned, jak to počasí dovolí.