Zahájení turistické sezony 2009 aneb Zkratkou či oklikou, ale hlavně s klikou!

10. března 2009, ostatní, přečteno: 5440×

I když to tak za oknem možná ještě nevypadá, jaro se kvapem blíží a s ním i letošní turistická sezona. A kam se vydat na svůj první jarní výlet? No přece do kraje ponorných řek a bílých skal, zajímavých památek, ale také skvělého černohorského piva – do Moravského krasu!

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Slavnostní zahájení turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí, které mají už tradičně v režii hlavní aktéři na poli cestovního ruchu v regionu, tedy města Blansko, Boskovice a Pivovar Černá Hora, se pokaždé odehrává ve znamení spousty dobrot: dobré nálady, dobrého jídla a pití, dobré muziky. A k tomu se vždy jako dobré koření přidává ještě špetka recese. Vše podstatné proběhne opět v areálu černohorského pivovaru, a to v neděli 5. dubna 2009.

Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a Boskovicích, připravené ve spolupráci s Klubem českých turistů, které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se zde mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit doprovodného kulturního programu a hlavně ve 14 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezony. Tohoto oficiálního zahájení se zúčastní řada významných hostů a účastníci se při něm stanou svědky i slavnostního nakrojení prvního letošního turistického salámu. Tento symbolický akt, který si svým významem nezadá se zapálením olympijského ohně, tu má své neodmyslitelné místo, neboť, jak již každé malé dítě ví, vynálezcem turistického salámu je náš slavný turista, všeuměl, vlastenec a kuchař Kašpar Krása Blanenský.

klika

Je také nepsaným pravidlem, že součástí této stále oblíbenější akce je vždy pokus o nový český rekord v netradiční disciplině. Ani letošek nebude výjimkou, protože organizátoři hodlají během akce vytvořit za dohledu komisařů z agentury Dobrý den z Pelhřimova rekord v počtu shromážděných lidí, kteří mají kliku.

Přesný popis rekordní disciplíny – stručný nástin pravidel, tak jak byl dohodnut s Agenturou Dobrý den:

Cílem je shromáždit na uzavřeném nádvoří černohorského pivovaru v jednom okamžiku co nejvíc lidí, kteří budou mít tento den kliku, tedy přinesou si s sebou jakoukoliv kliku (od dveří, kafemlýnku, flašinetu, od auta atd). Počítá se i pokud účastník s sebou přivede osobu s příjmením, v němž se vyskytuje klika: Klika – Kliková, Klička – Kličková, Klikatý – Klikatá...). Sčítání účastníků rekordního pokusu proběhne na dvou stanovištích v bráně pivovaru. Každý účastník bude započítán a označen na ruce razítkem, aby se zabránilo jeho opakovanému započítání. Nejoriginálnější a největší kliky budou na závěr odměněny. Opět se uskuteční i soutěž o nejpočetnější organizovaný sportovní oddíl, který se akce zúčastní.

A proč právě tento rekord? Protože lidé žijící na Blanensku a Boskovicku kliku prostě mají. Mají kliku v tom, kolik rozmanitosti a krás jim nabízí zdejší region. A stejně tak mají kliku i ti, kteří sem zavítají na svých toulkách, protože možnosti turistického vyžití jsou tu skutečně nepřeberné a pohostinnost zdejších lidí pověstná. A konečně: strávit pěkný den přímo v srdci slavného pivovaru, to už je velká klika sama o sobě.

Kašpar Krása s klikou
Už sám Kašpar Krása měl velkou kliku! Takto zachytil Sir Archibald Base svého přítele Kašpara Krásu Blanenského v roce 1909 před startem legendárního pochodu do Černé Hory pod heslem „Ať se pivo navaří, přišli na něj Klikaři!". Povšimněte si, že mistr si vzal na tuto výpravu nejen vpravdě olbřímí kliku (patrně od perpetua mobile vlastní výroby), ale i atributy správného „krásoturisty": každou botu jinou a jednu žlutou ponožku. Že měl také pod čepicí jistě netřeba dodávat...
Foto: Sir Archibald Base

Patříte-li také k těm, kteří kliku mají (Je jedno od čeho, ale čím bude větší a neobvyklejší, tím líp.), přibalte ji do svého batohu a vyrazte s ostatními „báječnými lidmi s klikou“ přivítat jaro do Moravského krasu.

3. ZÁMECKÁ – turistické trasy

5. dubna 2009 vedou všechny cesty do Černé Hory na zahájení turistické sezony! Start z Blanska mezi 8. a 10. hodinou.

základní pěší 12 km
Blansko zámek – Jedle – Černá Hora

pěší 9 km
(s výjezdem autobusem) Hořice – Jedle – Černá Hora
odjezdy autobusu v 8.30 h, 9.00 h a 9.30 h

pěší 25 km
Blansko zámek – Bukovec – Milonice – Újezd u Černé Hory – Lubě – Žernovník – Černá Hora.

cyklistická 30 km
Blansko zámek – Šebrov – Jedle – Černá Hora – Rájec nad Svitavou – Blansko

cyklistická 50 km
Blansko zámek – Šebrov – Jedle – Černá Hora – Doubravice – Kuničky – Petrovice – Blansko

Zvolíte-li jinou trasu, můžete se registrovat:

  1. na rozcestí červené a zelené zn. a cyklostezky č. 5204 pod Malým Chlumem od 10 do 12 hodin
  2. na červené zn. v Lubě u rozcestníku od 10 do 12 hodin
  3. Jedle – zelená značka a cykloznačka stezky Petra Bezruče od 9 do 12 hodin

Více se o akci samotné dozvíte v Blanenské informační kanceláři Blanka.

Mgr. Jiří Kučera

Český rozhlas Brno


KAM po Česku

Mediálními partnery akce jsou Český rozhlas Brno a turistický magazín KAM po Česku.