Ježkův most dostane Kolejová

26. dubna 2009, ostatní, přečteno: 4748×

Převod vlečkového mostu přes řeku Svitavu darem občanskému sdružení Kolejová, o. s. schválila na svém 49. zasedání rada města. Záměr musí ještě potvrdit zastupitelstvo, které zasedá v 9. června.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Dozvěděli jsme se z místního tisku, že most má být zrušen. Proto jsme se pokusili most získat a něco s ním udělat, aby zůstal zachován a představit na něm občanům historii železnice,“ vysvětlil důvody zájmu o starý most vedoucí sekce Jiří Šimkůj. Sdružení Kolejová má 20 členů. I když bude s udržováním mostu hodně práce, většina z nich se určitě zapojí např. do natírání.

mostj1h
Fotomontáž mostu s poštovním vagonem, tak jak jej Kolejová plánuje po přesunutí na nové místo. Foto: archiv sdružení

Dnes Kolejová shání starý poštovní vůz – takový, jako je na fotografii. Používá se již jen u nákladní přepravy jako doprovodný. „Ještě jej nemáme, ale už nám ho přislíbili. Momentálně vyjednáváme s majitelem o ceně,“ věří v jeho získání Jiří Šimkůj. Most i s poštovním vagonem bude od původního umístění vzdálen jen 50 m, blíže k zastávce Blansko-město. Kdy bude ale přesunut, závisí na odstranění kabelu vysokého napětí, který vede tělesem mostu. Odhad je v červnu nebo červenci tohoto roku.

Pak už nastoupí členové sdružení se svými plány. Ve vagonu by měly být umístěny historické předměty a fotografie spojené se železnicí, podobně jak je mohli návštěvníci vidět na výstavě v Dělnickém domě. V plánu jsou i menší modely kolejiště pro děti. Okolí mostu s vagonem zase zaplní staré ručkové semafory nebo jedny z prvních závor. Jednou za měsíc by pak mohlo být otevřeno pro veřejnost.

Plány sdružení ale sahají i dál. Most je dle jeho poznatků více jak 100 let starý a v roce 2012 to bude přesně 100 let, co stojí zde v Blansku. Na výročí proto plánuje větší oslavu, i když most nebude již v původním umístění.