Den otevřených dveří na neurologii využilo letos 41 lidí

28. května 2009, ostatní, přečteno: 3966×

Již potřetí se otevřely dveře neurologického oddělení pro veřejnost. Ta tak měla možnost nejen nahlédnout do nových moderně vybavených prostor, ale protože se jednalo o osvětovou kampaň „Třicet dnů prevence a léčby mozkové příhody“, měli návštěvníci také možnost nechat si provést některé ze základních vyšetření.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

K tomu patřilo měření krevního tlaku a ultrazvukové vyšetření. I když návštěvnost byla oproti loňsku poloviční, i tak byla velice důležitá pro ty, kteří sem přišli. Vyšetřením krevního tlaku totiž bez ztráty kytičky prošli jen čtyři! návštěvníci z výše zmíněných 41, což je alarmující, protože kampaň byla zaměřena na mladší lidi. Šesti pacientům z 24 pak byla v rámci ultrazvukového vyšetření krkavic jako vedlejší nález zjištěna zvětšená štítná žláza.

„Letos se výrazně změnila věková skladba návštěvníků. Byli oproti předchozím rokům, kdy chodili především sedmdesátníci, zhruba o dvacet let mladší. To jsou pro nás ještě mladí pacienti, pokud by dostali mozkovou příhodu. Ale objevit se může i u mladších lidí včetně dětí. Příznaky jsou shodné a je dobré je znát a nepodceňovat,“ vysvětluje primářka neurologie MUDr. Kateřina Ningerová.

K pacientům s mozkovou příhodou se jezdí stejně rychle jako k dopravním nehodám nebo infarktům. Čas je zde opravdu hodně důležitý. Čím dříve se zahájí léčba, tím je větší šance, že mozková příhoda nevyústí v dlouhodobé postižení.

nemocnice_02
Vyšetření absolvoval také ředitel nemocnice Milan Klusák.

K nejběžnějším příznakům mozkové mrtvice patří ochablost nebo znecitlivění tváře, ruky nebo nohy, obvykle na jedné straně těla. Rovněž potíže s mluvením nebo porozuměním řeči, porucha zraku, závrať, ztráta rovnováhy a silná bolest hlavy bez zjevné příčiny. V takových případech je nutné začít okamžitě jednat.

Učí zde i jak mozkové příhodě předcházet. Prevencí je zdravý životní styl – nekouřit, mít dostatek pohybu, nepít větší množství alkoholu, starat se o správnou životosprávu. To je to, co může člověk ovlivnit. K významným zdravotním rizikům patří cukrovka, fibrilace srdečních síní a vysoká hladina cholesterolu. Tyto pacienty postihne mozková příhoda až o 30 % častěji.

Mezi návštěvníky akce patřili např. ředitel Nemocnice Blansko Milan klusák nebo starostka města Blanska Jaroslava Králová. „Já si velice cením toho, že paní primářka rozjela tuto osvětovou akci, neboť jsem neměla představu o tom, co vše je potřeba hlídat a jak je potřeba zareagovat na nějaké to vybočení ze zdravotní normy. Jsem za to paní primářce hodně vděčná. A chtěla bych, aby si toho občané více vážili,“ přeje si starostka, která patří již k pravidelným návštěvníkům těchto dnů otevřených dveří.