V Blansku jsou pilní, v Břeclavi cpou do dopravy

23. května 2009, ostatní, přečteno: 3333×

Jižní Morava – Úředníci v Blansku musejí zvládnout mnohem více práce než jejich kolegové v jiných městech. A v Břeclavi se na radnici lidem věnují nejvíce hodin v kraji.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vyplývá to z analýzy podmínek pro podnikání v jednadvaceti městech kraje, kterou provedla společnost Factum Invenio a sestavila z ní žebříček Město pro byznys. MFDNES z ní vybrala některé závěry týkající se okresních měst.

Blansko. Zdejší úředníci jsou velmi pilní, agendu přenesené působnosti jich vykonává o neuvěřitelných 85 procent méně, než je průměr na jižní Moravě. V testu informační otevřenosti dosáhli dokonce místní úředníci krajského prvenství. Podnikatelé tady platí za nemovitost podstatně méně než v ostatních sledovaných městech, ale odvádějí městu nejvyšší poplatky. Podíl podnikatelů působících ve službách je zde o 20 procent nižší než v ostatních sledovaných městech.

Brno. Město získalo v loňském roce ocenění za nejlepší kvalitu veřejné správy v celé zemi. Letos se v rámci kraje propadlo až na jedenácté místo. Je to tím, že se změnila některá kritéria hodnocení a Brno už neexceluje v získávání evropských peněz. Stále si však zachovává primát v podpoře veřejné dopravy a v rozvoji podnikatelského prostředí. Podnikání znesnadňují vysoké ceny hlavně nemovitostí a podnikatelé nejsou spokojeni s nabídkou pracovních sil.

Břeclav. Průměrná doba úředních hodin je v kraji 19, Břeclav je však otevřena občanům 36 hodin týdně, a je tak v tomto kritériu první. Břeclav má čtyřikrát nižší kapitálové investice, než je krajský průměr, ale veřejnou dopravu dotuje o 24 procent více než ostatní města. Zdejší podnikatelé jsou druzí nejspokojenější s prací veřejné správy.

Hodonín. V přepočtu na počet obyvatel ostatních měst zde bylo postaveno šestkrát méně bytů, ale kriminalita je zde nejnižší v kraji. I přes nejvyšší demografický pokles a vysokou nezaměstnanost jsou zde jedny z nejlepších podmínek pracovního trhu. Sběrná síť na třídění odpadu je zde nejlepší a cena vodného a stočného nejnižší v kraji. Sami podnikatelé hodnotili své město jako nejpřitažlivější v kraji.

Vyškov. V porovnání s ostatními městy je zde o 25 procent více lékařů a druhá nejméně příznivá situace na pracovním trhu z hlediska věkového složení nezaměstnaných. Místní podnikatelé jsou zde nejméně spokojení s cenami.
Znojmo. Je tady druhá nejvyšší nezaměstnanost v kraji, ale zároveň druhý nejvyšší podíl krátkodobě nezaměstnaných. Zdejší podnikatelé vyplácejí o devět procent nižší mzdy a mají zaměstnance, kteří jsou o pětinu méně nemocní než jejich kolegové v ostatních městech. V získávání evropských peněz byla radnice 3,5× úspěšnější než ostatní radnice.

29. 4. 2009 – Helena Vaculová
Mladá fronta DNES – jižní Morava