Další důchodkyně uvěřila podvodníkům – Policie ČR varuje starší lidi před triky zlodějů

20. června 2009, ostatní, přečteno: 3609×

O sto patnáct tisíc přišla ve čtvrtek 11. června osmdesátiletá žena v Boskovicích. Otevřela a do svého rodinného domku vpustila v dobré víře dvě ženy, které ji prosily, zda by si mohli odskočit na toaletu. V nestřežené chvíli však důvěřivé důchodkyni ukradli nemalou finanční částku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vzhledem k tomu, že podobných případů v posledních dnech přibývá, policisté radí seniorům, jak se bezpečně chovat doma.

  1. Důležité je zejména nikdy automaticky neotvírat dveře, pokud nevíte, kdo je za nimi. Do bytu vpouštějte pouze ty, které dobře znáte nebo se Vám důvěryhodně prokáží a sdělí vám, proč přichází. I na první pohled sympatický člověk nemusí mít vždy dobré úmysly. Pokud Vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná. Mohl si to přečíst například na štítku na dveřích.
  2. Na dveřích je vhodné uvádět jmenovku v množném čísle (Novákovi) nebo v mužském rodu, zvláště pokud v bytě žije sama žena.
  3. Buďte opatrní, nevěřte každému, kdo vás za dveřmi požádá o pomoc. Například pokud někdo tvrdí, že je mu nevolno, přivolejte mu telefonem sanitku. Když někdo chce předat zásilku pro souseda, pomoc zprostředkujte, souseda přivolejte telefonem.
  4. Mějte důležitá telefonní čísla vždy poblíž vašeho telefonu nebo na dobře viditelném místě.
  5. Zamykejte hlavní vchodové dveře Pokud bydlíte v přízemním bytě nebo rodinném domku, nezapomínejte zavřít okna, a to i v případě, že jdete jen nakoupit.
  6. Byt zavírejte a zamykejte, i když jdete jen k sousedce, do sklepa nebo vynést odpadky. Nezapomínejte ani na zamčené zadních dveří.
  7. Udržujte dobré přátelské vztahy s vašimi sousedy, vezměte si na ně telefon, protože v případě potřeby může být jejich pomoc nejrychlejší.
  8. Nebuďte důvěřiví k různým podomním prodejcům, kteří nabízejí zdánlivě levné zboží.
  9. Peníze ukládejte do banky nebo do spořitelny. nemějte doma více peněz, pokud nemáte dobře ukrytý nebo zabudovaný trezor.
  10. Pořiďte si dveřní panoramatické kukátko, které vám umožní vidět široký prostor za vašimi dveřmi. Pojistný řetízek je velkou výhodou. Díky němu můžete vyřídit spoustu věcí v relativním bezpečí.

por. Mgr. Iva Šebková
tisková mluvčí Policie ČR – Krajské ředitelství Jihomoravského kraje
Preventivně informační skupina Blansko