Motocyklisté se sjeli do Moravského krasu

9. června 2009, ostatní, přečteno: 7384×

Výpadovku z Blanska na Brno nahradila při druhém ročníku preventivní akce pro motorkáře s názvem Nežij vteřinou silnice v malebném údolí Moravského krasu nedaleko jeskyně Výpustek.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Policisté Územního odboru v Blansku společně s preventivně informační skupinou Policie ČR v Blansku vybírají pro motorkáře atraktivní trasy v okolí Blanska. Propagují tak hned více věcí zároveň. Nejen správný způsob jízdy na motorce, ale také region, který stojí za návštěvu. A samotní motorkáři mají o tento způsob setkávání zájem. To potvrdil i počet strojů, které dorazily na letošní akci. Bylo jich přes dvě stě.

nezij_vterinou_004

Kromě projížďky byl připraven bohatý preventivní program. Velký zájem budila prezentace Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Záchranáři u něj ukazovali, jak poskytovat první pomoc při nehodě motocyklisty. Jezdci na motocyklech se mnohdy stanou přímými svědky dopravní nehody kolegy motorkáře, zvláště když jedou ve skupině. Na místě nehody jsou tak okamžitě, mnohem dříve než lékaři.

nezij_vterinou_001

Policisté představili motorkářům unikátní prezentaci nazvanou Následky dopravních nehod motocyklistů na Blanensku obsahující mimo jiné i výpovědi přímých účastníků dopravních nehod, dokumentující rozsah zranění a vypovídající o tom, jak dopravní nehoda na motocyklu může ovlivnit lidský život.

Na místě byly vystaveny také dva motocykly po haváriích, jeden z loňské nehody na silnici mezi Blanskem a Šebrovem, druhý z nehody, která se stala v roce 2007 u obce Svinošice.

nezij_vterinou_002

„Policisté také motorkáře přezkoušeli ze znalostí pravidel silničního provozu v testech zaměřených na jízdu na motocyklu. Výsledky ale nebyly zrovna povzbuzující. Někteří z příchozích ze dvanácti otázek odpovědi i osmkrát špatně,“ uvedla tisková mluvčí ÚO PČR Blansko Iva Šebková.

Pozvání na akci přijal mimo jiné známý mototrialista Mirek Lisý, který připravil zajímavou podívanou. „Když nenajedete za rok aspoň 6.000 km, tak se z vás dobrý motorkář nestane. Jen praxí se vám dostane řízení motorky do krve a budete schopni v kritických situacích adekvátně zareagovat,“ řekl hned na úvod. Poté předvedl a vysvětlil, jak správně brzdit, jak se vyhnout nečekané překážce i jakým způsobem komunikovat s vozidly před sebou. „Ukažte se v levým i pravým zrcátku, ať o vás řidič ví. O každém vozidle si myslete, že vás chce zabít,“ zněly někdy drsné, ale v konečném důsledku užitečné rady.

nezij_vterinou_005

Bohatý program doplnily prezentace firem nabízejících ochranné oděvní prvky. Lidé se na akci setkali také s mistrem Evropy 2008 v minibike Radkem Sokolem z Blanska. Díky firmě Blata si mohli také na místě vyzkoušet nové motocykly Motard vyráběné touto firmou v Blansku.

Primář Kliniky úrazové chirurgie Fakultní nemocnice Brno MUDr. Pavel Mach, Ph.D. zase přímo na místě vyprávěl, s jak rozsáhlými a různorodými poraněními motorkářů se již setkal na operačním sále. Dokladoval tak význam používání ochranných oděvních prvků.

nezij_vterinou_003

Novinkou oproti loňsku bylo to, že dvě ze čtyř stanovišť byla povinná.Na nich účastníci dostali kartičku a potvrzení, že je absolvovali. Jen tak se nakonec mohli vydat na jízdu údolím. Kartičky policisté důsledně kontrolovali.

nezij_vterinou_006

I letos se mezi účastníky pohybovali blanenský římsko-katolický farář Jiří Kaňa a křižanovský farář a motorkář v jedné osobě Tomáš Holcner. Zájemcům na místě posvětili jejich stroje.