Páťáci ze Salmovky v Praze

27. června 2009, ostatní, přečteno: 3574×

Moravský Kras a naše hlavní město Praha jsou místa, o kterých se všichni žáci učí ve škole. Propojit poznatky z vlastivědy se skutečnými zážitky dětí je hlavní myšlenkou projektu, který vznikl v Městské části Praha 7. Následovalo podepsání memoranda mezi městem Blanskem a Městskou částí Praha 7 o spolupráci, a tak se mohla celá akce pod názvem Výměnný pobyt žáků uskutečnit.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V týdnu od 18.5. do 22.5. odjeli žáci 5.A a v týdnu od 25.5. do 29.5. žáci 5.B v doprovodu třídní učitelky a zástupce ředitele školy do Prahy. Celý program byl naplánován tak, že ve stejných termínech přijely skupiny žáků z Prahy do Blanska. Programy pro blanenské žáky připravila Městská část Prahy 7 a pro pražské žáky ZŠ a MŠ Blansko, Salmova.

A co nás v Praze čekalo? Po příjezdu a ubytování v ZŠ Umělecká začal zajímavý týden. Žáci byli přivítání p.starostou na radnici, ten jim daroval pěknou publikaci o Praze 7. V budově radnice žáci viděli a také si vyzkoušeli přepravu dobovým výtahem (zdviží) páternoster. Následovala prohlídka některých míst v Praze 7, procházka Stromovkou, Letnou a návštěva Výstaviště v Holešovicích.

salmovaci

Následující den byl věnován prohlídce historické části Prahy od Václavského náměstí až na Pražský hrad. Zde žáci sledovali výměnu hradní stráže a příjemnou procházkou došli na Staroměstské náměstí k Orloji. Odtud do Národního muzea na výstavu Republika.

Ve středu se uskutečnil sportovní den na hřišti školy. Proběhl turnaj ve vybíjené a poměření sil ve fotbale. Potom již vypukla příprava na večer, na návštěvu Karlínského divadla a představení muzikálu Carmen.

Další den žáci absolvovali projížďku parníkem a návštěvu do ZOO. Při příjemné plavbě opět sledovali již známá místa a památky.K zajímavostem patřila také plavba přes zdymadla. Prohlídka ZOO s průvodkyní a oběd patřily k dalším nezapomenutelným zážitkům.

Po poměrně náročném programu se všichni nadšeni, plní příjemných dojmů a unaveni vrátili domů.

Akce byla velmi zdařilá. Pro některé žáky to byla první návštěva našeho hlavního města a také první delší odloučení od rodiny. Kromě hezkých zážitků byla navázána také nová přátelství. Mohla se však uskutečnit díky velké finanční podpoře obou zúčastněných radnic.

Za to jim velmi děkujeme a přejeme si, aby se podobné akce uskutečnily i v dalších letech.

Dagmar Bačkovská, ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17