Zdravotní hlídky soutěžily v Blansku

1. června 2009, ostatní, přečteno: 4125×

Oblastní spolek Českého červeného kříže Blansko uspořádal pravidelnou soutěž mladých zdravotníků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Žáci základních škol soutěžili ve dvou kategoriích – mladší 1.–5. ročník a starší 6.–9. ročník, rozděleni do 14 družstev. Soutěžilo se v pěti disciplínách, z toho ve třech případech museli školáci zvládnout poskytnout první pomoc a ve dvou obvazovou techniku a transport zraněných.

zdravotnici_01

Na hřišti TJ ČKD a v jeho okolí mezi bytovými domy byla zřízena jednotlivá stanoviště, na nichž museli mladí zdravotníci řešit zadané úkoly. Jednotlivé úkony, které museli provést, byly bodované. Za každé správné použití materiálu, správný postup získávaly nebo ztrácely týmy body. Rychle ubývaly např. na tom, že u dvou a více zraněných se družstvo nerozdělilo a všichni se vrhli k jednomu figurantovi.

zdravotnici_02

Soutěž Hlídek mladých zdravotníků má dlouhou historii a pořádá ji Oblastní spolek Českého červeného kříže ve spolupráci s dalšími partnery. Má postupová kola, takže družstva jdou do kraje a v případě úspěchu následně do celostátní soutěže. To se loni povedlo i družstvům z Blanenska, která v celostátním kole skončila na 5. a 6. místě.

zdravotnici_03

Na soutěži se podílí také Besip s nesoutěžním stanovištěm s otázkami z dopravní výchovy a výrazný podíl má také zdravotní škola v Blansku, která poskytuje figuranty a pomocné rozhodčí.

zdravotnici_04

„Stanoviště, kde musí poskytovat první pomoc, jsou vzhledem k věku dětí nejtěžší,“ soudí vedoucí soutěže Jaroslav Jura. Ale naučit děti první pomoc je hlavním cílem této soutěže, dodává.

Na předních místech se pravidelně umísťují děti ze škol v Benešově nebo Žďárné. Ani letos tomu nebylo jinak. Na prvním místě skončily a do krajského kola postoupily děti z MŠ a ZŠ ve Žďárné. Druhá byla MŠ a ZŠ Benešov a třetí skončil DDM Boskovice.