K celkové proměně školní třídy je inspiroval televizní pořad

18. září 2009, ostatní, přečteno: 7144×

Vše začalo na jaře roku 2009, když se učitelky a děti z MŠ Divišovy přihlásily do pořadu České televize Bydlení je hra s nápadem zrekonstruovat pro děti jednu ze školních tříd.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mateřská škola má tři třídy, které jsou označené barevnými pastelkami – modrá, červená a žlutá pastelka. A právě červená pastelka se dočkala celkové proměny.

Webové stránky Mateřské školy na ulici Divišově.

„Zkusili jsme se přihlásit do televizního pořadu Bydlení je hra, ale redakce nám sdělila, že pro školní organizace natáčí ročně jen jeden pořad a ten už je obsazený,“ popisuje začátek akce ředitelka školky Jitka Weinhöferová. Učitelky však nechtěly zklamat děti, které se na proměnu třídy těšily, a proto celou akci uspořádaly v místních podmínkách. Když se dozvěděly, že Město Blansko plánuje třídu vymalovat, a bude proto vyklizená, padlo jasné rozhodnutí.

msdivisova_05
Třída před rekonstrukcí.

Oslovily podnikatele, sponzory a řemeslníky. Navázaly spolupráci s designérkou Leonou Fouskovou, která navrhla interiér. Samy učitelky ze třídy Červená pastelka Hana Šotnarová a Miloslava Laštůvková pomáhaly s mnoha pracemi. Na výpomoc např. při mytí oken nebo šití nových závěsů padla i část dovolené. Vše se muselo odehrát přes prázdniny a být hotové na konci srpna, kdy se děti do školky vrátí.

msdivisova_01
A po rekonstrukci.

„Třída se jmenuje Červená pastelka, ale nic červeného v ní nebylo. Neviděla jsem důvod, proč se tak jmenuje. Při návrhu jsem se proto držela názvu třídy a dnes po změně je zde červené mnohem víc. Třídu opticky dokonce zkrátila,“ myslí si architektka Leona Fousková. Ze třídy zmizel 30 let starý nábytek. Přesněji zmizel z větší části, neboť na výměnu veškerého starého nábytku finance nestačily. Vymalováno bylo barvami, které ladí jednak s názvem třídy Červená pastelka, ale rovněž s jednotlivými koutky na hraní určenými pro holky nebo kluky, kterých je zde nyní celkem sedm. V podobném duchu byly vybrány a položeny i nové koberce.

msdivisova_02

msdivisova_03
Zleva: Designérka Leona Fousková, ředitelka MŠ Jitka Weinhöferová a starostka města Blanska Jaroslava Králová.

Nový nábytek poskytuje dostatek úložných prostorů pro hračky dětí. K dispozici mají také závěsné houpací křeslo, což je novinka, která ve třídě nebyla, a patří asi k nejoblíbenějším prvkům. V rohu vznikl tzv. válecí koutek, kde si děti mohou odpočinout. Holky mají kuchyňku, kluci zase autíčkový koutek. Všechno se změnilo. Něco víc, něco méně.

msdivisova_04

Je nutné říct, že bez finanční pomoci podnikatelů, firem i soukromých osob a bez pomoci tatínků by se akce realizovat nedala. „Každý přispěl, kolik mohl. Celková částka se nastřádala z malých příspěvků, za něž jsme všem vděčni,“ děkuje sponzorům ředitelka Jitka Weinhöferová za to, že pomohli 26 dětem, které tuto třídu navštěvují, připravit v novém školním roce příjemné překvapení.

Rekonstrukci zdokumentovala také Blanenská televize ve svém srpnovém Videožurnálu.