Bezpečnost seniorů aneb Jak se bránit podvodníkům

9. října 2009, ostatní, přečteno: 3606×

Dne 22. 9. 2009 se uskutečnilo setkání vedení Městské policie Blansko a zástupce Policie ČR Blansko se seniory v Klubu důchodců Blansko, které bylo zaměřeno zejména na bezpečné chování občanů této věkové kategorie.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Besedy se zúčastnilo na 50 seniorů nejen z Blanska, ale i přilehlého okolí. Úvodem byli seznámeni s podstatou činnosti městské policie. Další blok byl pak věnován bezpečnému chování seniorů jednak na veřejnosti, ale také v jejich soukromém životě. Byli upozorněni na správné chování v silničním provozu, zvláště na mylné přesvědčení o absolutní přednosti chodců na přechodech.

policie přednáška

Největší pozornost byla věnována prevenci v souvislosti s trestnou činností páchanou na seniorech. Tato skupina osob patří mezi nejohroženější a současně velmi bezbrannou skupinu, která je cílem různých podvodníků, zlodějů a kapsářů. Posluchačům byly předány cenné rady, jak se chovat v jednotlivých případech, tak aby jejich podzim života byl plnohodnotný a bez těchto smutných událostí. Na závěr setkání byl promítnut film Ministerstva vnitra „Nebezpečný věk“, ve kterém vystupují senioři, kteří se již v minulosti stali obětí trestného činu.

Velmi důležitá byla diskuze, která se setkala se zájmem všech přítomných seniorů a nechyběly ani malé dárky a preventivní letáčky k této problematice.

Několik rad, jak se chránit:

  • Peníze, doklady a klíče noste v příruční uzavřené tašce, peněženku uložte do spodní části tašky.
  • Tašku nebo kabelku mějte stále na očích, neodkládejte ji v obchodech na police a nenechávejte ji v nákupním vozíku. Neodkládejte ji ani v šatně kina, divadla, ani v čekárně u lékaře nebo na úřadech.
  • Vyhýbejte se návalům mnoha lidí, tlačenice nahrává zlodějům.
  • Nikdy se před nikým nechlubte svými úsporami nebo cennostmi, nepůjčujte cizím lidem peníze.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za dveřmi. Pořiďte si panoramatické kukátko a bezpečnostní řetízek na dveře.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu nebo jiných služeb požadujte předložení jeho služebního průkazu a nejlépe je, když si ověříte nabízené služby přímo u organizace, kterou zastupuje.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky velmi výhodného koupě zboží nebo výhry v loterii odmítněte – většinou jde opravdu o podvod.
  • Nepodléhejte nátlaku k podpisu závažných smluv a jiných dokumentů, které se týkají finančních půjček a jiných majetkových záležitostí. Vše nejprve konzultujte s věrohodnou a nezainteresovanou osobou.

Mgr. Stanislav Sotolář
zástupce ředitele